Ohita valintanauhan komennot
Siirry pääsisältöön
SharePoint
Finanssiala > Linjaukset > EU-asiat > Sähköinen ajoneuvorekisteri

Ajoneuvojen vakuuttaminen ja rekisteröinti yhdeksi ympäristöystävälliseksi tapahtumaksi

Ajoneuvolla on oltava voimassaoleva liikennevakuutus, jotta se voidaan rekisteröidä. Yli 99 prosentissa rekisteri-ilmoituksista käsitellään tietoa, joka löytyy ajoneuvon vakuutussopimuksesta ja vaikuttaa vakuutukseen.

Ajoneuvojen rekisteri-ilmoituksia tehdään vuosittain reilut 2,2 miljoonaa kappaletta. Marraskuusta 2015 lähtien ajoneuvojen rekisteröinti on mahdollista tehdä vakuuttamisen yhteydessä vakuutusyhtiön järjestelmässä. Vakuuttamisen ja rekisteröinnin yhdistäminen samaksi tapahtumaksi virtaviivaistaa paljon olemassa olevia toimintatapoja. Sähköinen palvelu yksinkertaistaa prosessia ja uusi toimintamalli alentaa rekisteröinnin kustannuksia automaattisen prosessin myötä. Ajoneuvonsa rekisteröintipalvelua tarvitseva asiakas välttää liikkumisen palvelupisteelle käyttämällä sähköisiä palveluita.

Finanssiala ry (FA), Liikennevakuutuskeskus (LVK) ja Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi ovat tehneet yhdessä kestävän kehityksen sitoumuksen, jolla uutta toimintatapaa halutaan edistää ja samalla vähentää rekisteröinnistä syntyvää hiilijalanjälkeä.

Uusi rekisteröintitapa

Ajoneuvoa ostettaessa on tällä hetkellä otettava lakisääteinen liikennevakuutus ja tehtävä rekisteri-ilmoitus Trafin ajoneuvoliikennerekisteriin. Liikennevakuutus voidaan tehdä vakuutusyhtiöiden verkkopalveluissa, mutta tällä hetkellä rekisteröinti vaatii auton ostajalta toimipisteessä käyntiä. Useissa toimipisteissä asiakas voi jo tänä päivänä hoitaa rekisteröinti- ja vakuutusasiat, mutta toimipisteissä käytetään rinnakkain sekä vakuutusyhtiöiden että Trafin järjestelmiä.

Ajoneuvorekisteröinnin CO2-päästöjen arvioidaan alustavien laskelmien mukaan vähentyä jopa puoleen nykyisestä, kun autonsa rekisteröintiä tarvitsevat asiakkaat voivat marraskuusta lähtien ottaa käyttöön uuden rekisteröintitavan. Kestävän kehityksen asiantuntijayritys Natural Interestin laskelmat viittaavat tähän suuntaan. Tarkempia tuloksia laskennasta saadaan syksymmällä. FA:n, LVK:n ja Trafi:n yhteisen sitoumuksen edistymistä seurataan erilaisin mittarein neljän vuoden ajan.

Kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumuksella kohti hiilineutraalia yhteiskuntaa

Valtioneuvoston kansallinen kestävän kehityksen toimikunta edistää kestävän kehityksen mukaisen yhteiskunnan rakentamista. Tekemällä yhteiskuntasitoumuksen erilaiset toimijat sitoutuvat edistämään kestävää kehitystä työssään. Finanssiala ry:n, Liikennevakuutuskeskuksen ja Liikenteen turvallisuusviraston tekemän sitoumuksen tavoitteena on valtioneuvoston asettamien kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumusten tavoitteista edistää resurssiviisasta taloutta ja hiilineutraalia yhteiskuntaa.​

 Katso myös

 Hae aiheesta