Ohita valintanauhan komennot
Siirry pääsisältöön
SharePoint

Pankkiunioni

Euroopan pankkiunioni koostuu yhteisen pankkivalvonnan lisäksi yhteisestä eurooppalaisesta kriisinratkaisujärjestelmästä sekä kansallisten talletussuojajärjestelmien yhdenmukaistamisesta.

Pankkiunionin tavoitteena on tukea rahoitusmarkkinoiden vakautta, heikentää pankkien ja valtioiden välistä kytköstä sekä edistää reilua kilpailua.

Keskeinen tekijä on sijoittajavastuun käyttöönotto. Jatkossa pankkikriisien kustannukset maksatetaan ensisijaisesti pankkien omistajilla ja velkojilla. Toissijaisesti kustannukset katetaan pankkien välisellä yhteisvastuulla yhteisen kriisinratkaisurahaston kautta.

Suomen finanssiala on tukenut pankkiunionin luomista. FK:n mielestä se lisää euroalueen rahoitusjärjestelmän vakautta. Yhdenmukainen valvonta ja yhteiset pelisäännöt edistävät reilua kilpailua.

FK vastustaa pankkiunioniin liittyvää yhteistä talletussuojajärjestelmää, koska sille ei ole nykytilanteessa edellytyksiä. Sen sijaan FK kannattaa eri euromaiden talletussuojajärjestelmien yhdenmukaistamista.

FK:n mielestä Suomen talletussuojajärjestelmän varat on käytettävä ainoastaan suomalaisten pankkien tallettajien saatavien turvaamiseen.

FK:n mielestä pankkiunioniin kuuluvassa yhteisessä kriisinratkaisumekanismissa yhteisvastuun käytön minimointi on tärkeää. Sijoittajavastuun on oltava ensisijainen kriisinhoitotoimien rahoituslähde. Kriisirahaston käyttökynnyksen pitää olla korkea.

 

 Katso myös

 Hae aiheesta