Talousguru bloggaa: Asuntosäästämisen tulisi olla mahdollisimman helppoa

Kuinka
paljon 15-vuotiaan ansiotuloista joutaa sijoitettavaksi säästötilille? Vuoden
2016 uudistus mahdollisti 15-vuotiaille asuntosäästämisen ASP-tilille, mutta
alaikäinen voi laittaa tilille vain rahaa, jonka on itse tienannut. Kalliiden
asuntojen ja korkeiden vuokrien aikana nuorten asuntosäästämistä tulisi
helpottaa.

Itse aloitin asuntosäästämisen ASP-tilille, kun täytin 18 vuotta paljolti vanhempieni suosituksesta. Ajatus rahojen kiinnittämisestä vuosikymmeniksi ei ollut kaikista houkuttelevin vaihtoehto, mutta varmasti fiksuin. Kun aloittaa säästämisen jo nuorena ja säästää pieniä määriä kerralla, on jonkinlainen pesämuna kasassa, kun asunnon hankinta on ajankohtainen.

ASP-tili on hyvä sijoitus verovapaudella ja riskittömällä neljän prosentin tuotolla. 15–17-vuotiaat ovat kuitenkin avanneet tilejä nihkeästi, koska esimerkiksi joululahjarahoja ei voi sinne laittaa.

Erityisesti pääkaupunkiseudulla sekä vuokrat että asuntojen hinnat ovat korkeat. Muun muassa lainakaton takia asunnon ostamiseen tarvitaan entistä enemmän säästöjä. Erityisesti pääkaupunkiseudulla asuvat nuoret joutuvat tasapainoilemaan korkeiden asumiskustannusten ja omaa asuntoa varten säästämisen välillä. Asuntosäästäminen on entistä tärkeämpää, ja säästöjen merkitys asunnon ostohetkellä on myös korostunut. On hyvä, että valtio ja finanssiala helpottavat asuntosäästämistä ja ensi asunnon ostamista muun muassa pankkien mahdollistaman ASP-tilin kautta. Esteitä säästämisen edeltä on syytä raivata, jotta asuntosäästämisen aloittaminen olisi mahdollisimman helppoa myös alaikäisille.

Ongelmistaan huolimatta ASP-tilin suosio on viime vuosina kasvanut ja lainoja on myönnetty 2,2 miljardin euron edestä. Vuonna 2010 määrä oli vajaat 500 miljoonaa.

Monelle nuorelle asuntosäästämisen aloittaminen aikaisin tuntuu ehkä vieraalta eikä kovin ajankohtaiselta – asunnon ostaminen saattaa olla ajankohtaista vasta vuosikymmenten päästä. Tässä kohtaa on kuitenkin hyvä kuunnella vanhempia ja laittaa pieniä summia vaikkapa kesätöistä säästöön tulevaa varten.