Brexit vaikuttaa myös pankki- ja vakuutusasiakkaisiin

Brexitin kohtalonhetket ovat käynnissä. Lähiaikoina selviää, millä ehdoilla ja aikataululla Britannian EU-ero toteutetaan, tai toteutuuko se lainkaan. Se tiedetään, että äkillisimmät vaikutukset syntyvät, mikäli kova Brexit toteutuu ja Britannian EU-jäsenyys lakkaa kuin veitsellä leikaten. Kova Brexit tarkoittaa, että britit eroavat EU:sta ilman erosopimusta ja siirtymäaikoja. Ilman niitä Britannia on omillaan 1. marraskuuta alkaen.

Brexit vaikuttaa monella tapaa paitsi britannialaisiin, myös muihin EU-alueen pankkeihin, rahoituslaitoksiin ja vakuutusyhtiöihin sekä niiden asiakkaisiin. Finanssiala ry (FA) on koonnut alan kattojärjestöjen, viranomaisten ja muiden toimijoiden ohjeita yhteen pakettiin.

”Kuluttaja-asiakkailta ei vaadita mitään erityisiä toimia, mutta on hyvä seurata oman pankin tai vakuutusyhtiön mahdollisia asiakaskirjeitä. Suomalaiset finanssialan toimijat valmistautuvat paraikaa monilla tavoin Brexitiin”, sanoo Finanssiala ry:n lakimies Amanda Aalto.

Pankit väistivät maksukaaoksen

Yksi valonpilkahdus Brexit-uutisten joukossa oli, kun Euroopan maksuneuvosto hyväksyi maaliskuun alussa Britannian hakemuksen SEPA-jäsenyydestä. Päätöksen myötä maksujen välitys jatkuu jouhevasti myös Brexitin jälkeen.

SEPA-tilisiirrot ja -suoraveloitukset siirtyvät tehokkaasti sekä yritysten että kuluttajien välillä EU-, ETA-maat ja mm. Sveitsin kattavalla laajalla alueella. Britannian irtautuminen SEPA-jäsenyydestä ilman siirtymäaikaa olisi todennäköisesti aiheuttanut kaaoksen maksumarkkinoilla.

”Miljoonat Britannian ja SEPA-maiden väliset maksut olisi pitänyt välittää kalliina ulkomaanmaksuina edullisten ja tehokkaiden kotimaanmaksujen sijaan”, kertoo Finanssiala ry:n johtava asiantuntija Inkeri Tolvanen.