Liian kiire tänäänkin?

Tapaturmatilastot ovat surullista luettavaa: yli miljoona tapaturmaa vuodessa, yli 100 000 hoitojaksoa vuodessa, yhden potilaan hoitojakso noin 10 päivää, enemmän tapaturmien aiheuttamia kuolemia kuin muissa Pohjoismaissa, ja joka toisen työtapaturma taustalla on kiire.

Tilastot kertovat myös, että työtapaturmien määrä on viimeisen kymmenen vuoden aikana saatu laskemaan. Sen sijaan työmatkatapaturmien määrä ei ole vähentynyt. Lisäksi kotona ja vapaa-ajalla sattuu tapaturmia joka vuosi enemmän ja enemmän.

Mikä tapaturmien lisääntymisen taustalla mahtaa olla? Kaikki tietävät, että johdot on pidettävä pois kulkuväyliltä kompastumisia aiheuttamasta, valjaat on puettava ylle katolle kiivettäessä tai kulkuväylät tulee hiekoittaa liukkauden varalta. Vaan silti kaatumiset ja putoamiset aiheuttavat eniten tapaturmaisia kuolemia, puhumattakaan pienemmistä havereista.

Tapaturmaton elämäntyyli on ajatuksen tasolla helppoa, mutta silti käytännössä kovin vaikea toteuttaa. Perjantaina 13. päivä järjestetty Tapaturmapäivä nosti esiin yhden helposti tapaturmia ehkäisevän keinon: kiireen taltuttaminen. Tahtia hidastamalla, ja asioita sekä tilanteita ennakoimalla, vahinkoja sattuisi vähemmän. Kiire vaikuttaa tapaturmien todennäköisyyteen sekä suoraan että välillisesti, sillä kiire lisää myös henkistä kuormittumista. Ja henkinen kuormittuminen voi johtaa tarkkaavaisuuden heikkenemiseen, ja sitä kautta tapaturmien syntyyn.

Töissä kiirettä voi taltuttaa kalenteroinnilla, ennakoinnilla, riskien arvioinnilla ja kuormittumistekijöistä keskustelemalla. Ja miksei samoja keinoja voisi käyttää myös kotona ja vapaa-ajalla. Tällä viikolla ainakin itse huolehdin siitä, että kalenterista on varattu aikaa myös levolle ja rentoutumiselle. Vielä kun malttaisi mennä ajoissa nukkumaan!