Ohita valintanauhan komennot
Siirry pääsisältöön
SharePoint
Finanssiala > Uutismajakka > Missä olit, kun Greta Thunberg kutsui ilmastolakkoon?

Missä olit, kun Greta Thunberg kutsui ilmastolakkoon?

​Missä olit kun kaksoistorni romahti? Missä olit kun Brexit-kansanäänestyksen tulos paljastui? Mietin samaa ilmastonmuutoksesta, joka on täysin oikeutetusti noussut nuorten sukupolvikokemukseksi. Esimerkiksi, jos lastenlapseni joskus kysyvät: ”Missä olit kun ilmastonmuutokseen reagoitiin ja Greta Thunberg kutsui ilmastolakkoon?”

Ilmastonmuutokseen reagointi on yksi tämän hetken tärkeimmistä kansalaisaktivismin muodoista. Mutta ketä vastaan minä lakkoilisin? 

Suomalaiset yritykset ovat nähdäkseni varsin sitoutuneita ratkaisemaan ongelmia. Tätä kuvastaa esimerkiksi suomalaisyritysten Climate Leadership Coalition. Suomen hallitus on myös ohjelmassaan sitoutunut merkittäviin toimiin ilmaston hyväksi. Suurena sijoittajana, luotonantajana ja vakuuttajana finanssialan yritykset ovat sitoutuneet useisiin konkreettisiin toimiin ilmastonmuutoksen hillitsemisessä. Hyvää kohdetta lakkoilla en omasta näkökulmastani löydä. 

Tiede kertoo, että globaalin keskilämpötilan nousu tulee rajoittaa 1,5 asteeseen vakavien seurausten välttämiseksi. Tällä hetkellä globaalisti ei kuitenkaan ole aihetta optimismiin. Nykykehityksellä olemme menossa kohti 3–4 asteen lämpenemistä. Tulevaisuus näyttää, paljonko äärimmäisiä luonnonilmiöitä, ilmastopakolaisuutta ja nälänhätää nähdään, ennen kuin toimiin vakavasti ryhdytään. 

Perjantaina 27. syyskuuta on Suomessa ilmastolakkopäivä, mutta ilmastolakko ei siis ole minulle ominainen tapa vaikuttaa. Koska haluan kuitenkin kantaa korteni tärkeän asian eteen, käynnistän ”päivän palkka ilmastolle” -haasteen.

Haastan Twitterissä kollegoitani muissa edunvalvonta- ja työmarkkinajärjestöissä maksamaan 27.9. päivän palkkansa valitsemalleen kansalaisjärjestölle tai sen hankkeelle, jonka kukin katsoo parhaiten toteuttavan siirtymistä kestävään maailmaan. Kukin voi vapaasti valita kohteen ja määritellä, miten päivän palkkansa laskee. Itse maksan tuon päivän bruttopalkan WWF:lle.

Haasteeseeni on jo vastattu työpaikallani Finanssiala ry:ssä. Johtoryhmämme jokainen jäsen toimitusjohtaja Piia-Noora Kaupin johdolla lahjoittaa myös päivän bruttopalkan ilmastotyölle.

”Aika menee aatellessa, päivät päätä käännellessä”, sanoo suomalainen sananlasku. Bob Dylan sanoo tämän hieman toisin, ”Yes, 'n' how many times can a man turn his head/And pretend that he just doesn't see?”.  

Pään kääntelyn aika on ohi, on tullut tekojen aika. Voimme tukea hyviä hankkeita ja samalla kirittää poliitikkoja viemään tehokkaasti eteenpäin esimerkiksi hallitusohjelmaan kirjattuja sitoumuksia.

 Kirjoittaja

Esko Kivisaari

Kirjoittaja on Finanssiala ry:n varatoimitusjohtaja

@EskoKivisaari

 Samalta kirjoittajalta

 

 

Yhteiset pelisäännöt eduksi kaikille - eläkeyhtiöiden työhyvinvointitoiminta kirjattava lakiinhttp://www.finanssiala.fi/uutismajakka/Sivut/elakeyhtioiden-tyohyvinvointitoiminta-kirjattava-lakiin.aspxYhteiset pelisäännöt eduksi kaikille - eläkeyhtiöiden työhyvinvointitoiminta kirjattava lakiin14.10.2019 10:35:00
EU etenee kestävässä rahoituksessahttp://www.finanssiala.fi/uutismajakka/Sivut/EU-etenee-kestavassa-rahoituksessa.aspxEU etenee kestävässä rahoituksessa18.7.2019 6:38:00
Ikääntymisessä tarjolla win-win-winhttp://www.finanssiala.fi/uutismajakka/Sivut/Ikaantymisessa-tarjolla-win-win-win.aspxIkääntymisessä tarjolla win-win-win5.7.2019 5:35:00

 Tuoreimmat

 

 

Ylivelkaantuminen ei ole leikin asiahttp://www.finanssiala.fi/uutismajakka/Sivut/Ylivelkaantuminen-ei-ole-leikin-asia.aspxYlivelkaantuminen ei ole leikin asia15.10.2019 11:37:00
”Onneksi ei menty metsään, vaikka tiukoille meni”http://www.finanssiala.fi/uutismajakka/Sivut/Onneksi-ei-menty-metsaan-vaikka-tiukoille-meni.aspx”Onneksi ei menty metsään, vaikka tiukoille meni”15.10.2019 7:58:00
Yhteiset pelisäännöt eduksi kaikille - eläkeyhtiöiden työhyvinvointitoiminta kirjattava lakiinhttp://www.finanssiala.fi/uutismajakka/Sivut/elakeyhtioiden-tyohyvinvointitoiminta-kirjattava-lakiin.aspxYhteiset pelisäännöt eduksi kaikille - eläkeyhtiöiden työhyvinvointitoiminta kirjattava lakiin14.10.2019 10:35:00