Näppäilyn sijasta kortin heilautus: Tänä vuonna lähimaksaminen käynnistyy

Maksukorttien lähilukuominaisuus saadaan tänä vuonna todennäköisesti laajempaan käyttöön. ”Loppuvuoteen mennessä lähimaksukorttien määrä kasvanee, ja niitä saanee nykyistä useammasta pankista”, arvioi Finanssialan Keskusliiton korttimaksuasiantuntija Kirsi Klepp.

​Lähimaksaminen tarkoittaa käytännössä sitä, että pikkuostoksia voi maksaa kortilla ilman pin-koodin näppäilyä. Kortti viedään parin sentin päähän laitteesta samaan tapaan kuin kulkuluvat tai bussikortit, jolloin maksu siirtyy kortilta myyjälle. ”Lähimaksumahdollisuuden lisääntyminen on myös kiinni kauppiaista, sillä on heidän päätöksensä, tarjoavatko he asiakkailleen lähimaksumahdollisuuden. Osa maksupäätteistä vaatii vain tietojärjestelmäpäivityksen, mutta hieman vanhemmat maksulaitteet pitää vaihtaa uusiin, jotta lähimaksaminen onnistuu”, Klepp kertoo.

Lähimaksamisen myötä asiointi nopeutuu huomattavasti. Kahviloiden jonoissa ja baaritiskeillä pienten ostosten maksamiseen ja pin-koodin näppäilyyn menee paljon aikaa. ”Kyllä tämän mahdollisuuden luulisi kiinnostavan kauppiaita”, Klepp otaksuu. Lähimaksuominaisuus on tarkoitettu pienten jokapäiväisten ostosten maksamiseen. Sillä maksettaville summille on asetettu 25 euron yläraja. Lähimaksuominaisuus myös lisää huomattavasti korttimaksamisen turvallisuutta, kun tunnusluvun näppäily suojattomissa olosuhteissa harvenee. Tungoksessa oman tunnusluvun suojaaminen voi olla hankalaa. Kuitenkin turvallisuuden vuoksi lähimaksuominaisuudella maksettaessa pin-koodi on joskus näppäiltävä, jotta voidaan varmistua siitä, että kortti on oikean omistajansa käsissä.

Eurooppa edellä, Suomi vahva korttimaa

Useat Euroopan maat ovat lähimaksamisessa huomattavasti Suomea pidemmällä. Lähimaksamisen hitaan yleistymisen syynä on ehkä hieman yllättävästikin suomalaisten vahva perinne kortilla maksamiseen. ”Pohjoismaissa käteisen käyttäminen ei ole ollut ihan niin suosittua kuin joissakin Keski-Euroopan maissa. Suomessa pieniäkin ostoksia on voinut maksaa kortilla, kun korttimaksulla ei ole olemassa alarajaa. Näin ollen lähimaksamiseen ei ole ollut aivan niin paljon kannusteita kuin maissa, joissa käteisen käyttö on ollut yleisempää”, korttimaksamisen asiantuntija Klepp selittää.

Jäikö kysyttävää?

|

Aiheen asiantuntijat