Ohita valintanauhan komennot
Siirry pääsisältöön
SharePoint
Finanssialan Keskusliitto > Uutismajakka > Sääntely, taantuma, murros ja mahdollisuus

Sääntely, taantuma, murros ja mahdollisuus

​Finanssiala ja kauppa ovat vahvasti mukana kansainvälisessä kilpailussa. Suljettua sektoria ei enää ole, vaan alat kilpailevat tasaväkisesti ulkomaisten toimijoiden kanssa. Kilpailussa pärjätäkseen on toimintamahdollisuuksien oltava samat kuin ulkomaisilla kilpailijoillakin.
Viime vuosina yritysten rahoituksen ehdot ovat yleisesti tiukentuneet. Näin on käynyt eri puolilla Eurooppaa ja myös Suomessa, vaikka meillä esimerkiksi uusien yritysluottojen keskikorko on ollut euroalueen matalimpien joukossa. 
 
Yksi keskeinen syy rahoituksen ehtojen tiukentumiseen on pankkien lisääntynyt sääntely, joka on hidastanut yritysten kasvua ja uusien työpaikkojen syntymistä. Vaikka valtaosa uudesta sääntelystä on ollut tarpeellista, uudelle sääntelylle on syytä laittaa stoppi. Turhalla sääntelyllä ei pidä kuristaa yritystoimintaa hengiltä.
 
Suomea rasittaa tällä hetkellä sitkeä taantuma ja kauppaa lisäksi käynnissä oleva alan murros. Digitalisoituminen on verkkokaupan suosion myötä mullistamassa kaupan rakenteita. Finanssi- ja erityisesti pankkiala on kokenut digitalisoitumisen vaikutukset jo aiemmin. Se ei ole tapahtunut kokonaan kivuttomasti, mutta on luonut uusia toimintamalleja ja teknisiä ratkaisuja, jotka ovat tehostaneet toimintaa ja tuoneet kustannussäästöjä. Asiakkaiden toimintatavat muuttuvat nopeasti ja vaatimukset sähköisten palveluiden kehittämiseen jatkavat kasvuaan. 
 
Yhteistyö kaupan ja finanssialan toimijoiden kesken on tiivistynyt toimialaliukumien ja erilaisten maksujärjestelmien kehittämisen myötä. Pankkiryhmät laajentavat esimerkiksi käteispalvelujen tarjontaa yhdessä kauppojen kanssa niin, että käteistä saa nostettua jo yleisesti kaupan kassoilta, kioskeista ja sen lisäksi posteista.  Finanssialan ja kaupan yhteistyö lisääntyy varmasti jatkossa.  
 
Yhteistyö kaupan ja vakuutusyhtiöiden kanssa on myös tärkeää ja tiivistä.  Kaupan alalla vaaditaan kokonaisvaltaista riskienhallintaa. Esimerkiksi myymälän tai varaston tulipalo saattaa lamauttaa liiketoiminnan pitkäksikin ajaksi.

Rahoitus on kasvun edellytys

Pienten ja keskisuurten yritysten merkitys Euroopan taloudessa erityisesti uusien työpaikkojen luojana on huomattava. Siksi pk-yritysten toimintaedellytyksistä on huolehdittava hyvin.

Pankeilla on keskeinen rooli EU:ssa yritysten rahoituksessa, sillä noin kolme neljäsosaa yritysrahoituksesta tulee pankeilta. Myös Suomessa luku on suuri. Pankki on kaupan alalla tärkein ulkoinen rahoituslähde. Pankkien ja muiden luottolaitosten yritysluotoista vajaat 10 prosenttia myönnetään tukku- ja vähittäiskaupalle.

Kaupan rahoittajina myös rahoitusyhtiöillä sekä vakuutusyhtiöillä on kuitenkin oma tärkeä osuutensa. Finanssialan yritysten ja kaupan yhteistyöllä on lisäksi merkittävä rooli tuotteiden hankintaan tarvittavan rahoituksen välittämisessä asiakkaille. Esimerkiksi rahoitusyhtiöiden myöntämässä kortti- ja ajoneuvorahoituksessa kauppa toimii rahoituksen keskeisenä jakelukanavana.  

Uusi sääntely edellyttää pankeilta ja vakuutusyhtiöiltä aiempaa suurempaa vakavaraisuutta. Sääntely on tärkeää, mutta kärsijänä on erityisesti pk-sektori, johon pankkisääntely kolahtaa suuria yrityksiä pahemmin. Syynä tähän on pankkien vahva asema pk-yritysten rahoituksessa.

Euroopan komissio julkaisi maaliskuussa 2014 tiedonannon pitkäaikaisen rahoituksen saatavuuden parantamiseksi EU:n alueella. Tiedonannossa komissio korostaa pk-yritysten rahoituksen saatavuutta talouskasvun turvaamiseksi. On tärkeää varmistaa, että komission toimet helpottavat Suomenkin yritys- ja finanssisektorien toimintaa.

Muun muassa pankkien rakenteille kaavaillut rajoitukset haittaisivat pankkien mahdollisuuksia palvella asiakkaitaan nykyisessä laajuudessa ja nykyisillä hinnoilla. Lisäksi ne olisivat ristiriidassa yritysrahoituksen monipuolistamispyrkimysten kanssa. EU-komissio on epäsuorasti myöntänyt, että rajoituksilla olisi kielteisiä vaikutuksia yritysrahoitukseen.
EU-päättäjiltä vaaditaankin nyt tuumaustaukoa finanssialan EU-sääntelyn tehtailuun. Euroopan ei pidä asettaa itselleen rajoitteita, joilla annamme kilpailuedun muille maanosille. Myös oman maan päättäjien on pidettävä yritystoiminnan puolta.
Murros on aina mahdollisuus, mutta omaa kilpailukykyä ei tule turhalla tai liian kireällä sääntelyllä tappaa. Tässä tarvitaan tarkkuutta ja toimenpiteitä sekä hyvää yhteistyötä yritysten ja finanssialan kesken.

 Kirjoittaja

Piia-Noora Kauppi
Kirjoittaja on Finanssialan Keskusliiton toimitusjohtaja.
piia-noora.kauppi@finanssiala.fi
@Piianoora

 Samalta kirjoittajalta

 

 

Fintech-yritykset tuovat uudenlaista kumppanuutta finanssialallehttp://www.finanssiala.fi/uutismajakka/Sivut/Uudenlaista-kumppanuutta-finanssialalle.aspxFintech-yritykset tuovat uudenlaista kumppanuutta finanssialalle17.3.2017 8:30:00
Euroopan unioni – kusitolppien kuningashttp://www.finanssiala.fi/uutismajakka/Sivut/EU-Kusitolppien-kuningas.aspxEuroopan unioni – kusitolppien kuningas23.2.2017 9:22:00
Lisää kansankapitalismia!http://www.finanssiala.fi/uutismajakka/Sivut/Lisaa-kansankapitalismia.aspxLisää kansankapitalismia!20.1.2017 11:19:00

 Tuoreimmat

 

 

Fintech-yritykset tuovat uudenlaista kumppanuutta finanssialallehttp://www.finanssiala.fi/uutismajakka/Sivut/Uudenlaista-kumppanuutta-finanssialalle.aspxFintech-yritykset tuovat uudenlaista kumppanuutta finanssialalle17.3.2017 8:30:00
Suomessakin tarvitaan lisäeläkkeitähttp://www.finanssiala.fi/uutismajakka/Sivut/Suomessakin-tarvitaan-lisaelakkeita.aspxSuomessakin tarvitaan lisäeläkkeitä9.3.2017 12:15:00
Pankkeihin luotetaan kritiikistä huolimattahttp://www.finanssiala.fi/uutismajakka/Sivut/Pankkeihin-luotetaan-kritiikista-huolimatta.aspxPankkeihin luotetaan kritiikistä huolimatta28.2.2017 13:39:00