Valuva tuho vaanii – FINEltä opas vuotovahingoilta välttymiseen

Vakuutusyhtiöt korvaavat vuotovahingoista aiheutuvia vahinkoja noin 160 miljoonalla eurolla vuosittain. Kuva: Shutterstock.com

Suomessa tapahtuu joka päivä noin sata vuotovahinkoa. FINE Vakuutus- ja rahoitusneuvonta on julkaissut kymmenkohtaisen oppaan, jonka neuvoilla omakotitalossa asuvat tai sen hankkimista harkitsevat voivat välttyä vuotovahingoilta.

Tyypillisessä vuotovahingossa keittiön lavuaarin ja astianpesukoneen viemäriputkisto on asennettu huonosti tai pesukoneen poistoputki pettää. Tästä selvitään useimmiten allaskaapin korjauksella ja lattian kuivatuksella. Sadan päivätapauksen joukkoon mahtuu kuitenkin myös vakavia vahinkoja.

Valuva tuho ei suinkaan vaani vain omakotiasujia – kerrostalossa vuotovahinko uhkaa muitakin kuin vain omaa kotia. Ylimmässä kerroksessa sattunut vuotovahinko voi pahimmassa tapauksessa kastella kaikki alapuolella olevat asunnot. Välittömien vaikutusten lisäksi vesivahingoilla on myös pitkällisiä ja terveyttä haittaavia seurannaisvaikutuksia, kuten home- ja sisäilmaongelmat.

Finanssiala ry:n johtava asiantuntija Petri Mero suosittelee, että viimeistään 30-vuotiaille vesi- ja viemäriputkistoille tehtäisiin kuntoarvio. Myös tiskikone kannattaa uusia viimeistään 15 vuoden iässä, ja keittiön kaappeihin kannattaa silloin tällöin kurkistaa, että poistoputki ja liitokset ovat kunnossa.

”Tiskikoneen yleisin hajoava osa on juuri poistoputki. Vettä tihkuva putki näivettää rakenteita hiljalleen. Kerralla leviävä liitos saattaa pullauttaa kymmenen litraa vettä lattialle”, Mero varoittaa.

Vakuutusyhtiöt korvaavat vuotovahingoista aiheutuvia vahinkoja noin 160 miljoonalla eurolla vuosittain. Korvattavia vuotovahinkoja vuosittain on noin 37 000 kappaletta.

Tutustu FINEn kattavaan oppaaseen.