Finanssialalle voi hakeutua monista eri lähtökohdista. Alalla työskentelee osaajia useasta ammattiryhmästä. Varsinaisia finanssialan koulutusohjelmia ovat esimerkiksi liiketalouden perustutkinto, merkonomi ja finanssiammattilainen.
Suomalainen tutkintojärjestelmä muodostuu yleisestä tutkintojärjestelmästä, johon siirrytään oppivelvollisuuden suorittamisen jälkeen. Ylioppilastutkinnon tai toisen asteen tutkinnon jälkeen voi edetä opinnoissaan korkeakouluun.
Tutkinnot finanssialalle
Suoraan finanssialalle voi erikoistua osana merkonomin (2-3 vuotta), tradenomin (3 vuotta) tai kauppatieteiden maisterin (5 vuotta) tutkintoa.
Finanssialalle suuntautuvien opinnot sisältävät usein laaja-alaisia liiketalouden opintoja, joissa yhdistyy rahoitus-, sijoitus- että vakuutusalojen koulutus. Koulutusta kehitetään jatkuvasti vastaamaan muuttuvan työ- ja elinkeinoelämän tarpeita. Lisää finanssialan koulutuspoluista ja oppisisällöistä löytyy Finanssialalle.fi-sivustolta.
Finanssialan oma koulutus
Rahoitus- ja vakuutusalalla on myös omia, alan ylläpitämiä tutkintoja, jotka eivät kuulu viralliseen opetushallinnon alaiseen tutkintojärjestelmään, kuten
vakuutustutkinto VTS ja YVTS,
sijoituspalvelututkinto APV 1 ja APV 2,
analyytikkotutkinnot
kansainvälinen sijoitusalan ammattitutkinto CIIA.Työpaikat finanssialalla
Finanssialalla työskentelee myös runsaasti eri koulutustaustaisia ammattilaisia. Tyypillisimmät toimenkuvat ovat mm. palveluneuvoja, analyytikko, korvauskäsittelijä, ekonomisti, vakuutusneuvoja, pankinjohtaja ja eläkeneuvoja.
Ala työllistää myös tietotekniikan asiantuntijoita, diplomi-insinöörejä ja oikeustieteiden maistereita. Finanssialan työnantajat kiinnittävät henkilöstön osaamiseen huomiota ja kouluttaa jatkuvasti henkilöstöään.
Erilaisista alalla tarjolla olevista toimenkuvista saat tietoa Finanssialalle.fi-sivustolta.
Finanssialan avoimet työpaikat löytyvät samalta sivustolta.
Henkilöstö muutoksen keskellä
Ala tarvitsee yhä monipuolisempaa ja vaihtelevampaa osaamista. Viime aikoina etenkin juristien sekä data-analyytikoiden ja it-alan osaajien määrä on kasvanut. Syksyllä 2018 tehtiin kysely, jossa piti valita viisi tärkeintä finanssityössä tarvittavaa taitoa. Kyselyyn vastasi 650 alalla työskentelevää ammattilaista.
Kyselyssä tärkeimmäksi työelämätaidoksi nousivat itsensä johtamiseen liittyvät asiat: kyky kehittää osaamistaan ja tunnistaa se, sopeutua muutokseen, omasta jaksamisesta huolehtiminen ja paineensietokyky. Toiseksi tärkeimmän ryhmän muodostivat sosiaaliset taidot, kuten empatia, neuvottelutaidot, palveluosaaminen ja verkostojen hallinta. Erilaiset digitaaliset taidot muodostivat vasta kolmannen, huomattavasti pienemmän arvostusryhmän.
Mielikuvana hyvin palkattu ja mielenkiintoinen työ
Hyvät etenemismahdollisuudet, palkkataso ja mielenkiintoiset tehtävät ovat asioita, jotka T-Median vuonna 2020 tekemän työnantajakuvatutkimuksen mukaan kuvaavat finanssialaa työnantajana hyvin.
Kauppatieteiden yliopisto-opiskelijoiden keskuudessa pankki- ja rahoitusala on ollut vuodesta 2015 lähtien suosituin toimiala.
Ammattikorkeakouluissa tradenomitutkintoa suorittavien keskuudessa pankki- ja rahoitusala oli suosiossa toisena kaupan alan kiilatessa kärkeen.