Rakkaushuijarin imarteluihin jää koukkuun, vaikka tietää ne valheeksi

Perheterapeuttina työskentelevä Marjo Kandelin tahtoi selvittää, miten rakkaushuijarit oikein temppunsa tekevät. Kandelin päätti antautua itse huijarin vietäväksi, kun tilaisuus tuli vastaan. Lopputuloksena omista ja rahansa huijarille menettäneen ystävän kokemuksista syntyi kirja. Kandelin tulee FA:n SuomiAreena-keskusteluun kertomaan rakkaushuijauksista. Rakkaushuijausten ohella keskustelussa käsitellään myös muunlaisia rahaan liittyviä petoksia. Mukana keskustelussa on rikosuhripäivystyksen Leena-Kaisa Åberg, psykiatrisen vankisairaalan Hannu Lauerma ja Finanssialan Risto Karhunen.

​Garry Valle, mukamas Afganistanissa Yhdysvaltain armeijan palveluksessa työskentelevä komea lääkäri, lähetti Marjo Kandelinille Facebookissa kaveripyynnön. Kandelin oli hiljan kuullut ystävänsä menettäneen rakkaushuijarille kymmeniätuhansia euroja ja arvasi, että tässäkin tapauksessa olisi kyse huijarista. Kandelin päätti kuitenkin hyväksyä pyynnön ja antaa huijarille pikkusormensa. Näin hän pääsisi selville siitä, miten huijarit toimivat. Pian alkoivat keskustelut Facebook Messengerissä.

”Parissa kuukaudessa jäin huijarin lemmenviesteihin koukkuun – vaikka tiesin, että ne eivät pidä paikkaansa! Ihmisellä on tarve olla rakastettu. Toisen huomio imartelee. Minusta tuli kuin Pavlovin koira, ja aloin odottaa säännöllisesti tulevia viestejä”, Kandelin kertoo.

Nuhteeton, vaarallisissa oloissa työskentelevä mies herätti nopeasti suojeluvaiston. Ja ihanahan mies tietenkin oli. Kaikki tuntui olevan kohdillaan ja mies tuntui sopivan täydellisesti Kandelinin, eronneen naisen elämäntilanteeseen. Melko pian huijari halusi lähettää rahansa turvaan Kandelinille. Jotta rahansiirto olisi onnistunut, Kandelinin olisi pitänyt maksaa rahansiirtoa hoitavalle aidon oloiselle yhtiölle tuhansia euroja mukamas erilaisia käsittely- ja tullimaksuja.

”Lopulta kolmen kuukauden viestittelyn jälkeen sanoin hänelle, että olet rikollinen! Sillä ei ollut mitään vaikutusta. Tajusin, että hän yrittäisi lypsää minua niin kauan, kuin antaisin siihen vähänkään mahdollisuutta”, Kandelin kertoo. Lopulta hän lopetti yhteydenpidon kokonaan.

Pankeille huijausten torjunta on vaikeaa

Pankille olemattomien rakkaushuijareiden pauloihin joutuneet asiakkaat ovat hankala paikka. Vaikka pankissa hoksattaisiin poikkeuksellisten rahansiirtojen yhteydessä, että asiakasta huijataan, ei asiakas välttämättä usko sitä. Lopulta pankin on pakko siirtää rahat huijarille, jos asiakas pysyy kannassaan varoituksista huolimatta.

Myöhemmin rahojen takaisinsaanti voi olla mahdotonta. Tällä hetkellä pankit eivät voi edes vaihtaa keskenään tietoja niin sanotuista muulitileistä, vaikka saisivatkin selville rahojen vastaanottajan olevan epäluotettava. Esimerkiksi myyntipetoksissa muuli vastaanottaa rahat omalle tililleen ja välittää ne petoksen tekijälle. Nykylainsäädännön perusteella tietojen on kierrettävä rahanpesun selvittelykeskuksen kautta, mikä on rahavirtojen liikkeiden kannalta liian hidasta. Tältä osin lainsäädännössä on kehitettävää.

Marjo Kandelin kertoo rakkaushuijareista FA:n En tahdo duunii, vaan satasen lainan -SuomiAreena-keskustelussa torstaina 19.7. klo 10 Porissa Antinkatu 5:n lavalla. Keskustelua juontaa Tuomas Enbuske. Samassa keskustelussa käsitellään rahaan liittyvien petosten ja huijausten lisäksi ylivelkaantumista.