Kriisiaikana syntyi kyky toimia yhdessä

2020-luvusta taidettiin odottaa iloista 20-lukua, ja uusi vuosikymmen alkoikin vahvasti. Talousennusteet näyttivät lupaavilta, työllisyys oli saatu nousuun. Ilmastokriisin hillitseminen oli noussut niin poliittisen päätöksenteon keskiöön kuin yritystenkin agendalle. Katsoimme tulevaisuuteen optimistisesti monesta hyvästä syystä.

Keväällä kaikki muuttui. Löysimme itsemme keskeltä poikkeuksellista kriisiä, ja tärkeysjärjestyksemme meni koronapandemian myötä uusiksi. Kielitoimiston sanakirjassa kriisi määritellään näin: kärjistynyt, vaarallinen tilanne, käänne(kohta), murros. Monet samanaikaiset kriisit – niin globaalit kuin henkilökohtaisetkin – pakottavat meitä kriisitietoisuuteen. Meidän on osattava asettaa meneillään olevat kriisit tärkeysjärjestykseen.

Onneksi ihmisellä on vahva eloonjäämisvietti ja kyky sopeutua uusiin tilanteisiin. Myös koronakriisin keskellä aloimme muuttaa toimintaamme nopeasti. Aloimme tehdä töitä ja opiskella etänä, kuntoilla olohuoneissamme ja tilata ruoat verkkokaupasta. Keksimme uusia tapoja tavata toisiamme, kun fyysiset kohtaamiset muuttuivat mahdottomiksi. Ihmiskuntana todistimme pystyvämme nopeaankin muutokseen ja sietävämme kriisitilaa pitkänkin aikaa.

Korona muutti myös yritysten tärkeysjärjestyksiä, ja vastuullisuus nousi uuteen arvoon. OP Ryhmässä autoimme asiakkaitamme selviytymään monin tavoin. Myönsimme asuntolainoihin ja yritysluottoihin lyhennysvapaata, kohdensimme hyväntekeväisyyslahjoituksia mielenterveys- ja nuorisotyöhön. OP on myös yksi Suomen suurimmista työnantajista. Vaikka osalla työt vähenivätkin, emme lomauttaneet henkilöstöämme. Lahjoitimme Pohjola Sairaalan henkilöstön työaikaa koronan jäljitystyöhön. Vastuullisuus punnitaan kriisiaikoina. Parhaiten onnistumme, kun teemme yhteistyötä yritysten, yhteiskunnan ja järjestöjen kesken.

Tänä vuonna olemme todella ymmärtäneet, että vastuullisuus on tekoja. Korona on ollut akuutti kriisi, mutta sen kanssa päällekkäin on käynnissä myös toinen kriisi eli ilmastonmuutos. On tärkeää, että jatkamme finanssialalla vaikuttavaa, ilmastonmuutoksen vastaista työtämme. Vuosi sitten – ennen kuin koronasta oli tietoakaan – asetimme OP:n tavoitteeksi tälle vuodelle 20 konkreettista ilmastotekoa. Koronakevään jälkeen, kesän korvalla tavoite tuntui lähes saavuttamattomalta, mutta kova loppukiri kannatti. Viime viikolla saimme 20 ilmastotekoa täyteen. Pienensimme tänä vuonna OP:n omia päästöjä ja lisäsimme tietoa ilmastonmuutoksen vaikutuksista. Rahoitimme yritysasiakkaidemme kestävää kasvua tukevia hankkeita ja lanseerasimme uusia vastuullisia tuotteita ja palveluita, kuten Suomen ensimmäisen kehittyvien markkinoiden vaikuttavuusrahaston.

Kaikki kriisit jättävät meihin jälkensä. Kun pahin on ohi, on hyvä hetki miettiä, kuinka käytämme kriisiajan opit hyödyksi. Pysäyttääksemme tai edes hidastaaksemme biodiversiteetin hupenemista täytyy meidän tehdä entistä enemmän niin taloudellisia, sosiaalisia kuin poliittisiakin muutoksia. Suurin osa meistä tuntee David Attenboroughin ainakin BBC:n luontodokumenteista. Lukuvinkkinä joulun välipäiville hänen kirjansa ”Yksi elämä, yksi planeetta” kuvaa kansantajuisesti sitä, kuinka luonnon monimuotoisuus on köyhtynyt ihmisen toimesta hänen elinaikanaan.

Olemme tänä vuonna oppineet, kuinka voimme toimia kriittisessä tilanteessa yhteisen tavoitteen eteen. Tätä kykyä tarvitsemme myös tulevana vuonna ja tulevina vuosikymmeninä. Kriisit eivät lopu, mutta väitän, että kykymme reagoida kriisiin on parantunut. Sen kyvyn avulla voimme saavuttaa vielä paljon, yhdessä.

Tuuli Kousa

Kirjoittaja on OP Ryhmän viestinnästä ja vastuullisuudesta vastaava johtaja

Kirjoitus kuuluu Vastuullinen finanssiala -kolumnisarjaan, jossa Finanssiala ry:n jäsenyhtiöiden edustajat kertovat vastuullisuudesta finanssialalla.