Vakuutusala on sexy, vaikkette uskokaan

Kirjoittaja katsoo vasemmalle käsi huulilla ja pohtii

Kun kaljatuopin ääressä selostan silmät loistaen vakuutus- ja eläkealan kiinnostavuutta ja merkitystä, saan epäuskoisen ja huvittuneen välimaastossa liikkuvia katseita, joiden tulkitsen viestivän suurin piirtein ”noin nuori, ja noin outo”. Reaktiot lienevät samaa luokkaa, kuin jos olisin kertonut vaikkapa mieltymyksestä rajuun sadomasokistiseen seksiin. Sillä erotuksella, että seksuaalisista mieltymyksistä kerrottaessa ihmiset yleensä aavistuksen kiusaantuvat, ellei alla ole tarpeeksi päihdykkeitä.

Vaikka seksuaalivähemmistöjen hyväksymisen aikakaudella erilaisuuden esilletuonti on yhä sallitumpaa, ei kaikkea kuitenkaan hyväksytä silmää räpäyttämättä. Vakuutusmieltymyksistään kertomalla ei sentään päädy minkään kapeakatseisen vihapostin kohteeksi. Vakuutusalan vertaaminen seksiin on ylipäänsä kohtuutonta, sillä seksihän on lähtökohtaisesti kiinnostavaa (katsokaa iltapäivälehtiä) ja jännittävää. Vakuutusalan jännittävyyttä taas ei tunneta – niin, huomatkaa, ei tunneta. Ei niin, etteikö vakuutusala olisi jännittävä.

Vakuutusala ei näyttäydy seksikkäänä ja haluttavana jos sitä vertaa pankki- ja rahoitusalaan. Kaupallisen alan opiskelijat rankkaavat pankki- ja rahoitusalan suosikikseen kun kysytään, millä toimialalla he haluaisivat työskennellä. Vakuutusala on toiveiden tynnyrissä useamman sijan alempana: tänä vuonna tradenomiopiskelijat rankkasivat vakuutusalan seitsemänneksi ja yliopistojen kauppatieteilijät kymmenenneksi.

Stetsonista vedettynä keksin kolme syytä vakuutusalan heikompaan suosioon pankki- ja rahoitusalaan nähden:

1. Heikko alan tunnettuus nuorten keskuudessa

Kun pankki- ja rahoitusalaa verrataan vakuutusalaan konkreettisten työtehtävien osalta, alkaa niistä löytyä vino pino yhtäläisyyksiä. Molemmissa hallinnoidaan valtavaa määrää varallisuutta, sijoitetaan se tuottavasti ja turvaavasti ja tarjotaan ihmisten ja yhteiskunnan kannalta elintärkeitä palveluja. Useimmat konsernit yhdistävät pankki-, rahoitus-, sijoitus- ja vakuutuspalvelut yhden luukun alle. Ne ovat finanssipalveluja, jotka linkittyvät yhteen. Ilman rahoituspalveluja eläisimme yhä arkaaisissa oloissa kasaillen kiven päälle kiviä, ilman vakuutusjärjestelmiä riskinotto olisi olematonta ja hyvinvointivaltio haaveissa vain.

Vakuutus on näistä kahdesta vain vähemmän tunnettu. Vakuutusten parissa ihminen asioi ylipäänsä harvemmin, mutta pankkipalvelut tulevat sitä tutummiksi, mitä itsenäisemmäksi rahankäyttäjäksi käy. Tämä on luonnollisesti alan tunnistama ongelma muutoinkin; asiakassuhteen soisi olevan tiiviimpi kuin nykyisessä maailmassa, jossa vakuutus otetaan kerran ja unohdetaan sitten vuosiksi, kunnes jotain sattuu tai tahdotaan kilpailuttaa vakuutusturva säästöjen toivossa.

Vakuutusalan ytimessä on riski ja sen hallinta. Miten seksikästä!

2. Esikuvien puute

Kuinka monta vakuutusjohtajaa tai ihan ketä tahansa vakuutusalaan liittyvää ihmistä tiedät Suomessa nimeltä julkisuuden kautta? Niin.

Missä on se hulmuavaharjainen vakuutusleijona, joka karjahtaa niin että alkaa kuolevaisia riskienhallinta kiinnostaa? Missä ovat esikuvat? Missä Valontuoja? Vakuutusalalla toimivista aktuaareista kerrotaan vitsejä, joissa todetaan aktuaarin haaveilleen kirjanpitäjän urasta, mutta karisma ei riittänyt. Todellisuudessa tuntemillani aktuaareilla on rutkasti hurttia huumoria ja aineksia räväkkyyteen. Rohkea mediapersoona tekisi alalle hyvää.

3. Vakuutus kauppaa turvallisuutta

Turvallisuudesta on vaikea tehdä seksikästä – vaikka sehän on! Renttuihin voi rakastua, mutta kyllä sentään sellaisen jämptin ja turvallisen, mutta samalla jännittävän tyypin kanssa halutaan perhe perustaa. Muistelen jostain laadukkaasta julkaisusta lukeneeni, että niin sanottu ”dad bod”, eli isi-vartalo, olisi kuuma juttu naisten keskuudessa. Sen verran urheilullinen ja jämäkkä, että komeuskriteeri täyttyy, mutta sen verran tavis, että dad bod -jätkän kanssa voi hyvällä omallatunnolla mäystää joskus sohvalla sipsiä kun sekään ei ole fitness-kireässä kunnossa. On vähän armeliaampaa.

Miettikääs: vakuutusalan ytimessä on riski ja sen hallinta. Miten seksikästä! Tulta päin ryysivä lihaksikas palomies on seksikäs, sillä tarjolla on turvaa vasten vaaraa. Samoin nopealla moottoripyörällä ajava nainen on kesäpäivän asvalttia kuumempi: alla on satamäärin ärjyviä hevosvoimia, mutta niiden pikkutarkka hallinta se vasta kuolaamaan saakin. Hallittu voima ja vaara, kuri ja järjestys! Lupaus jännittävyydestä, jos vain uskaltaa jyrkän reunalta kurkata. Vakuutuksella on täydellinen sauma olla tuli ja jää, ying ja yang, maku ja keveys, hunaja ja suolakurkku.

Ja hei, Volvohan on upea auto! Se on jo pitkään mainostanut olevansa se turvallinen valinta. Mutta kyllä se kiihtyykin! Polkaiskaas joskus Pohjolan keulivaa hirveä kesäyössä, kyllä se lähtee.

Jäikö kysyttävää?

|

Aiheen asiantuntijat