Ohita valintanauhan komennot
Siirry pääsisältöön
SharePoint
Finanssiala > Uutismajakka > Velkakonversiolla ei hamuta päätäntävaltaa vaan yritetään pelastaa yritys lopulliselta tuholta

Velkakonversiolla ei hamuta päätäntävaltaa vaan yritetään pelastaa yritys lopulliselta tuholta

​Velkakonversiolla tarkoitetaan järjestelyä, jossa yrityksen velkojat vaihtavat tai muuntavat osan yrityksen veloista osakkeiksi tai osakepääomaksi. Tällöin muunnettu velka pienenee tai katoaa. Tällä hetkellä konversioon kuitenkin tarvitaan myös velallisen suostumus, mikä hidastaa prosessia ja vähentää suomalaisen joukkovelkakirjamarkkinan houkuttelevuutta.

​Finanssiala ry (FA) yhtyy suomalaisten joukkovelkakirjasijoittajien toiveeseen siitä, että lakiin yrityksen saneerauksesta lisättäisiin nimenomaiset säännökset velan muuntamisesta omaksi tai sen kaltaiseksi pääomaksi, käytännössä osakkeiksi. Muutoksen valmistelun olisi hyvä käynnistyä pian: tällä hetkellä velkojat ovat yrityssaneerauksessa osakkeenomistajia heikommassa asemassa.

Velkakonversion pitäisi siis olla mahdollista, jos yrityksen tervehdyttäminen sitä edellyttää. Kyse ei ole halusta siirtää vaikutusvaltaa yrittäjältä velkojille, vaan halusta parantaa ongelmiin joutuneen yrityksen mahdollisuutta välttyä konkurssilta ja edistää joukkovelkakirjamarkkinan kehitystä.

Ehdotuksesta on esitetty uhkakuvia, että velkojat, kuten pankit ja joukkolainoihin sijoittaneet vakuutus- ja työeläkeyhtiöt, alkaisivat kaapata yrityksiä vaikutuspiiriinsä. Uhkakuva on kuitenkin hataralla pohjalla. Yrittäjävetoisen yrityksen liiketoiminta on tavallisesti erittäin riippuvainen omistajayrittäjän panoksesta. Lisäksi finanssialan toimijoiden tavoitteisiin tai liiketoimintaan ei yleensä kuulu määräysvallan hankkiminen kohdeyhtiöstä.

Velkakonversio on jätetty maksukyvyttömyysdirektiivin toimeenpanon yhteydessä tehtävän yrityssaneerauslainsäädännön uudistamisen ulkopuolelle. Konversio on kuitenkin siinä määrin tärkeä työkalu vaikeuksiin joutuneen yritystoiminnan tervehdyttämisessä ja yritysrahoituksen saatavuuden parantamisessa, ettei valmistelua tulisi lykätä pitkälle tulevaisuuteen. Valmistelu pitäisi tehdä laajapohjaisessa työryhmässä, jossa myös sidosryhmillä on edustus.

Velkakonversio paitsi tekisi suomalaisesta joukkolainamarkkinasta houkuttelevamman, myös antaisi uusia mahdollisuuksia purkaa maksuvaikeuksiin joutuneen yrityksen lukkiutunut tilanne. Kun koronakriisin aiheuttamien talousongelmien koko kuva avartuu, on syytä ottaa käyttöön kaikki keinot, joilla elinkelpoisia yrityksiä voitaisiin pelastaa.

 Kirjoittaja

​Antti Laitila

Kirjoittaja on Finanssiala ry:n johtava lakimies

@antti_laitila

 Samalta kirjoittajalta

 

 

 Tuoreimmat