Sammuttaako kamera tulevaisuudessa karkurin moottorin?

Tolppakamerat ovat meille kaikille tuttuja, jos kohta kaikki autoilijat eivät tuttavuutta hyvällä muistele. Kameravalvottujen teiden määrä on kasvanut kaiken aikaa. Isoveljelle ei tämäkään riitä! Uusin vastaisku on poliisiautoihin asennetut rekisterikilpien lukulaitteet.

​Laitteen kamera kuvaa liikennevirrasta rekisterikilvet hyvinkin tarkasti. Laite keskustelee viranomaisten tietojärjestelmien kanssa reaaliaikaisesti. Tästä seuraa se, että poliisipartio saa välittömästi laitteen ottaman kuvan jälkeen tiedon, onko kuvattu auto kenties ilmoitettu varastetuksi, katsastamaton, ovatko autoverot maksamatta, vai onko auto ilmoitettu poistetuksi liikennekäytöstä. Nerokasta! Miksi tätä ei ole aiemmin keksitty?

Hanke on nimeltään RELLU, jota on valmisteltu useiden vuosien ajan. Rekisterikilpien lukulaitteita on käytössä monessakin tarkoituksessa niin pysäköintipaikoilla kuin rajanylityspaikoilla. Rellu-hanke poikkeaa näistä, koska kamera on liikkeellä poliisiautossa. Järjestelmältä vaaditaan teknisesti paljon ja Oulun seudulla syksyllä toteutetussa pilotissa järjestelmä vastasi odotuksia.

Vakuutusalalla saattaa herätä kysymys, eikö Rellu paljastaisi myös vakuuttamattomat autot? Se ei ole mahdollista, sillä vakuuttamattomista autoista tai muista ajoneuvoista ei ole mitään rekisteriä. Relluhan keskustelee eri rekisterien kanssa. Vakuutusala on mukana hankkeessa – myös rahallisesti.

Alaa kiinnostaa erityisesti liikennekäytöstä poistetut ajoneuvot. Nimittäin osa näistä on edelleen liikenteessä. Nämä autot ovat usein myös katsastamattomia. Liikennekäytöstä poistettujen autojen omistajat eivät maksa vakuutusmaksuja, ja autoihin saattaa liittyä tavallista korkeampi vahinkoriski. Jos ja kun tällainen auto kolaroi ja seurauksena on henkilövahinko, saattaa vakuutusyhtiö maksaa siitä korvauksia useita vuosikymmeniä. Jo tästäkin syystä tällaiset autot pitää noukkia pois liikennevirrasta. Ja niitä on yllättävän paljon. Oulun pilottihankkeessa pelkästään heinäkuussa Rellu paljasti 202 liikennekäytöstä poistettua autoa. Ei vähän!

Rellu-hanke etenee. Kuluvalla viikolla poliisihallitus hyväksyi Rellun viralliseksi liikennevalvontavälineeksi. Tämä seuraa se, että pilotin tulosten arvioinnin jälkeen Rellu otetaan käyttöön koko maassa.

Mikä onkaan poliisin seuraava innovaatio? Maailman turuilla on ihan vakavasti kaavailtu säännöstä, joka antaisi poliisille oikeuden ja mahdollisuuden etäkomennolla pysäyttää jokin tietty auto! Kuulostaa tieteisjutulta, mutta ei ole. Jos uusiin autoihin olisi pakko asentaa tällaisen toiminnon mahdollistava tekniikka, näinhän se menisi. Vaaralliset kaaharit jäisivät kiinni, samoin pakenevat pankkiryöstäjät saaliinsa (muutama lappunen) kanssa.