Rahamuulit

Pankeille saatava tiedonvaihto-oikeus
epäilyttävistä tilisiirroista

  • Tällä hetkellä pankit ja vakuutusyhtiöt eivät pankki- ja vakuutussalaisuuden vuoksi voi vaihtaa keskenään tietoa epäilyttävistä liiketoimista, mikä hankaloittaa merkittävästi niihin puuttumista ja rahanpesun ehkäisemistä.
  • Finanssialan yritysten on voitava vaihtaa keskenään tietoja epäilyttävistä liiketoimista. Viranomaisten ja finanssialan yhteistyötä on tiivistettävä.

Yksi rikollisten käyttämä keino rahan pesemiseksi on niin sanottujen muulitilien käyttö. Muuli vastaanottaa esimerkiksi petoksella hankitut rahat omalle tililleen ja välittää ne petoksen tekijälle. Muulitilin omistaja saa yleensä toiminnasta pienen palkkion.

Rahamuulina toimimisesta luvataan tienestejä pienellä vaivalla. Mahdollisuutta kehutaan riskittömäksi tavaksi ansaita helppoa rahaa. Todellisuudessa avustat rikollisia peittämään jälkiään ja siirtämään laittomia varoja ympäri maailmaa. Lisäksi rahamuulina syyllistyy itsekin rikokseen.

Rahan muulaus on osa järjestäytynyttä rikollisuutta, joka vastaa myös muun muassa huume- ja ihmiskaupasta. Älä ole osa tätä ketjua.

Miten rahamuuleja värvätään?

Värvääjät saattavat lähestyä kohdettaan vaikkapa sähköpostilla, pikaviesteillä tai somessa. Usein värvääjät tarjoavat esimerkiksi työpaikkaa, jossa voi pienellä vaivalla tienata rahaa. Kohteina ovat yleensä nuoret, maahan hiljattain muuttaneet sekä taloudellisessa ahdingossa olevat. Suurin osa kohteista on alle 35-vuotaiaita. Viime aikoina rikollisryhmät ovat värvänneet yhä nuorempia, jopa 12-vuotiaita rahamuuleiksi.

Muulien “työnantajat” ovat yleensä järjestäytyneitä rikollisia. Yhteistyön jatkamisesta kieltäytyminen voi johtaa uhkailuun tai väkivaltaan. Seurauksena voi olla sakkoja tai vankeutta. Myös pankkitili saatetaan sulkea, ja luottotiedot voivat olla mennyttä.

Epäilyttäviä työtarjouksia ja helppoa rahaa

Rikolliset saattavat kopioida olemassa olevan yrityksen verkkosivun saadakseen huijauksen vaikuttamaan aidolta. Tekaistuja työpaikkoja tarjoavat sähköpostit ovat usein huonosti kirjoitettu ja viestit on lähetetty jostakin ilmaispalvelusta, kuten gmail tai hotmail. Olennainen osa tehtävää on rahan tai tavaran kuljettaminen joko fyysisesti tai tilisiirroin. Yksi ominaisuus on myös se, että työpaikkaan ei vaadita minkäänlaista osaamista tai koulutusta

Hälytyskellojen tulee soida, jos tuntematon pyytää siirtämään rahaa pankkitilisi kautta tarjoten provision summasta. Tilaisuus esitetään mahdollisuutena tienata helppoa rahaa nopeasti ja riskittömästi.

Miten torjua rahanpesua?

Älä koskaan luovuta pankkitiliäsi tuntemattomien käyttöön. Suhtaudu aina varauksella tarjouksiin, joissa luvataan helppoa rahaa pienellä vaivalla. Jos työtarjous kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, se useimmiten on sitä.

Jos epäilet joutuneesi rahamuuliksi, lopeta rahojen siirtäminen välittömästi. Ilmoita pankillesi ja poliisille. Jos yhteydenpito tapahtui sosiaalisessa mediassa, tee epäilyttävästä tilistä ilmoitus palveluntarjoajalle. Jos epäilet tuttusi sotkeutuneen rahamuulitoimintaan, varoita häntä seuraamuksista. Kannusta häntä lopettamaan ja ilmoittamaan asiasta poliisille mahdollisimman pian.

Suodata

Aiheen kaikki sisällöt

Jäikö kysyttävää?

|

Aiheen asiantuntijat