ASP-säästäminen

ASP on pankkien ja valtion yhteinen
kädenojennus nuorille

  • ASP eli asuntosäästöpalkkiojärjestelmä on tärkeää säilyttää houkuttelevana ja kilpailukykyisenä väylänä ensiasunnon hankintaan.
  • Erityisesti ASP-säästöille maksettavan lisäkoron suuruus ja korkotuen maksamisen ehdot kaipaavat lisätarkastelua.
  • Asuntohintojen maltillinen kehitys edellyttää, että asuntotuotanto on riittävää ja kohdistuu alueellisesti ja asuntotyypeittäin sinne, missä kysyntä on suurinta.
  • ASP-lainan ikärajoja on lavennettu 2010-luvulla Finanssiala ry:n aloitteesta. Yläikärajaa on nostettu 30 vuodesta 39 vuoteen. Alaikärajaa on laskettu vuonna 2016 15 vuoteen.
  • ASP-järjestelmää on määrä parantaa vuonna 2022. Hallitus ehdottaa mm. yläikärajan nostamista 44 vuoteen ja sitä, että poistettaisiin kielto ostaa asunto, jossa lainansaaja jo asuu ennen kaupantekoa. FA pitää myönteisenä uudistusesityksiä.

ASP on pankkien ja valtion yhteinen ponnistus, jolla tuetaan nuorten ensimmäisen asunnon hankintaa. Järjestely on osoittanut toimivuutensa niin lamassa kuin nousukaudenkin aikana. ASP-tilin voi avata 15–39-vuotias, joka ei ole aiemmin omistanut asuntoa. Kun asunnon hankintahinnasta on säästetty vähintään 10 prosenttia, pankki voi myöntää ASP-lainan.

ASP-lainaan sisältyy valtion korkotuki. Lainan koron ylittäessä 3,8 %, valtio maksaa tämän ylittävästä osasta 70 prosenttia 10 vuoden ajan. Pankit puolestaan maksavat ASP-säästöille prosentin koron ja sen päälle 2-4 % lisäkorkoa, kun lainanottaja päättää ostaa asunnon. Nuori saa ASP:n kautta asuntosäästöillesi poikkeuksellisen hyvää korkoa sekä lainan edullisilla ehdoilla. ASP-lainan korko muodostuu kokonaisuudessaan viitekorosta ja pankin marginaalista.

ASP-lainan enimmäismäärä riippuu asunnon sijaintikunnasta.

Helsinki
Lainan enimmäismäärä: 215 000 euroa

Espoo, Kauniainen, Vantaa
Lainan enimmäismäärä: 160 000 euroa

Tampere, Turku
Lainan enimmäismäärä: 140 000 euroa

Muut kunnat
Lainan enimmäismäärä: 120 000 euroa

Suodata

Aiheen kaikki sisällöt

Jäikö kysyttävää

|

Aiheen asiantuntijat