Tutkimus: Eläkkeelle siirtyminen on mieluisa elämänmuutos

Neljä viidestä vanhuuseläkkeelle jääneestä suomalaisesta pit ää vointiaan hyvänä, selviää Ilmarisen tutkimuksesta. 80 prosenttia vanhuuseläkkeelle siirtyneistä arvioi hyvinvointinsa ja terveytensä hyväksi. Kaiken kaikkiaan eläkkeelle siirtymistä pidetään mieluisana elämänmuutoksena.

Tutkimuksen mukaan eläkeläisen hyvinvointiin vaikuttavat eniten oma ja läheisten terveys sekä harrastukset. Kaksi kolmesta vastaajasta aikoo aloittaa eläkepäivillään jonkin uuden harrastuksen. Neljä viidestä vastaajasta myös arvioi, että olisi voinut jatkaa työelämässä.

”Kaiken kaikkiaan työelämästä vanhuuseläkkeelle siirtyy terveitä ja hyvinvoivia suomalaisia, joilla on edessään useita iloisia eläkevuosia”, summaa Ilmarisen ylilääkäri Seppo Kettunen tiedotteessa.

Tulevaisuudessa tämä iloisten eläkeläisten joukko kasvaa. Tutkimustuloksia esitelleessä seminaarissa kerrottiin, että vuonna 2030 sataa työikäistä kohden arvioidaan olevan 70 lasta ja eläkeläistä.

”Näin vastuu omasta ja läheisten hyvinvoinnista ja rahoituksesta siirtyy myös enenevissä määrin itselle”, toteaa Finanssiala ry:n kehityspäällikkö Päivi Luna.

Ilmarisen verkkokyselytutkimukseen vastasi marras-joulukuussa vajaat 800 vastikään vanhuuseläkepäätöksen saanutta. Vastausprosentti kyselyyn oli 55 prosenttia ja vastaajien keski-ikä 63,5 vuotta. Otos edustaa hyvin yksityiseltä sektorilta vanhuuseläkepäätöksen saaneita​. Vastaajissa ei ole mukana työkyvyttömyyseläkkeen saajia.