Uusi opas vakuuttamisesta taloyhtiöissä

FINEn vakuutus- ja rahoitusneuvonnan opas "Vuokralaisen, osakkaan ja taloyhtiön vakuutukset" avaa kiinteistö-, koti- ja vastuuvakuutuksiin liittyviä kysymyksiä. Se antaa samalla kattavan kokonaiskuvan vakuuttamisen perusasioista taloyhtiöissä asuville vuokralaisille, osakkeen omistajille sekä taloyhtiöiden hallituksille ja isännöitsijöille.

Kuka korvaa vuokralaisen varastetun tietokoneen tai yläkerrasta valuneen veden aiheuttamat vahingot? Kuka korvaa asunnon omistajan vuokratulon menetyksen vuokralaisen muuttaessa vesivahingon vuoksi pois? Mistä korvausta, kun myrskytuuli kaataa puun rivitalon päälle?

Erityisesti syksyllä uuteen asuntoon muuttavien opiskelijoiden on hyvä tarkistaa asumiseen liittyvät vakuutukset kuntoon.

FINEn mukaan on tärkeää, että kotivakuutus on kunnossa. Pelkät taloyhtiön vakuutukset eivätkä mitkään muutkaan vakuutukset korvaa yleensä omalle irtaimistolle aiheutuneita vahinkoja, eivätkä esimerkiksi asumisen keskeytymiseen liittyviä kustannuksia. Myös vastuuvakuutus on hyvä tarkistaa kuntoon, koska siitä korvataan vahinkoja, joista on itse korvausvastuussa.

Lähtökohta on, että taloyhtiö vakuuttaa rakennuksen ja asukas vakuuttaa itse oman irtaimistonsa. Omakotitaloissa ja sellaisissa paritaloissa, jotka eivät ole taloyhtiömuotoisia, asukas tai omistaja vakuuttaa itse sekä rakennuksen että irtaimiston.

Kotivakuutus on vakuutuslaji, josta tulee vuosittain eniten kysymyksiä FINEn vakuutus- ja rahoitusneuvontaan.

Tutustu oppaaseen FINEn sivuilta tästä.

Joona Vuorenpää