5 vinkkiä antoisaan säästämiseen – sijoittamalla parempaan tulevaisuuteen

Sijoitusrahasto- ja omaisuudenhoitoalan eurooppalainen yhteistyöjärjestö EFAMA on julkaissut kuluttajille suunnatun tiiviin ja helppotajuisen ohjeen, jolla päästä sijoittamisen polulla alkuun.

Sijoittamisessa olennaista on aloittaminen – joku saa tänään nauttia varjosta, koska joku toinen istutti puun kauan sitten, todetaan uunituoreessa sijoittamisessa alkuun auttavassa tiiviissä oppaassa.

Opas on julkaistu Euroopassa 12 kielellä – lisää on tulossa. Sen keskeinen sisältö tiivistyy viiden pääkohdan alle:

  1. Aseta budjetti – paljonko voit laittaa säästöön joka kuukausi pakollisten menojen jälkeen? Voitko säästää jostain?
  2. Ala sijoittaa heti kun pystyt, vaikka vain pieniä summia – mitä aiemmin aloittaa, sitä pidempään sijoitetut rahat ehtivät kasvaa korkoa. Aika on ystäväsi!
  3. Opi arvioimaan riskejä – mitä pidempi sijoitusaika, sen enemmän voi ottaa riskiä. Kuinka pian arvioit tarvitsevasi säästöjäsi?
  4. Älä laita kaikkia munia samaan koriin – Sijoita eri maihin, toimialoihin ja eri aikoina! Hajauttaminen käy helposti esimerkiksi rahastojen kautta.
  5. Tartu toimeen! – Käy tutustumassa pankkien ja vakuutusyhtiöiden tarjontaan verkossa, kysy asiantuntija-apua aloittamiseen. Vilkaise, mitä tunnetut asiantuntijat kertovat aiheesta sosiaalisessa mediassa ja muilla verkkoalustoilla.

Oppaassa käydään läpi henkilökohtaisen säästämis- ja sijoitussuunnitelman teon ensiaskeleita. Niiden omaksumisen jälkeen on helppo edetä käytäntöön.