”Raha on kuin jäätelö kuumana kesäpäivänä – sulaa ilman pakastinta”

”Selitän oppilaille inflaatiota vertauksella: Raha on kuin jäätelö kuumana kesäpäivänä. Se sulaa, jos sitä ei laita pakastimeen tai syö heti. Sijoittaminen on ainoa pakastin ja inflaatio on se kuuma kesäpäivä”, kertoo Hyvinkään lukion historian ja yhteiskuntaopin lehtori Hannele Sandberg. Hän paitsi opettaa talousasioita nuorille työkseen, pitää kollegansa Esa Saarelaisen kanssa Maikat manittaa -podcastia, jossa sijoittamista ja omaa taloutta käsitellään rennosti ja matalalla kynnyksellä.

Käpylän peruskoulussa historian ja yhteiskuntaopin lehtorina työskentelevä Esa Saarelainen haluaa sijoittamisesta kertoessaan tuoda ilmi, ettei se ole vain rikkaille varattua puuhaa. Itse asiassa pienituloisille ihmisille säästämisellä ja sijoittamisella on jopa suurempi merkitys kuin suurituloisille.

”Säästäminen ja sijoittaminen tuo enemmän mahdollisuuksia vaikuttaa omaan elämäänsä – voi tehdä enemmän valintoja kuin ilman rahaa. Raha ei ole vain rahaa, vaan turvallisuutta, valinnanvapautta ja elämänlaatua”, Saarelainen sanoo.

Hannele Sandberg pitää sijoittamista kansalaistaitona. ”Siinä, missä opetamme nuorille, miten äänestetään, niin samalla pitää opettaa myös, miten rahaa käytetään fiksusti.”

Finanssiyhtiöt ovat silta säästämisen ja sijoittamisen maailmaan

Yksi finanssiyhtiöiden tehtävistä on mahdollistaa kaikille ihmisille vaurastuminen säästämällä ja sijoittamalla. Omaa varallisuuttaan voi kasvattaa sijoittamalla itse suoraan osakkeisiin, joukkovelkakirjoihin tai muihin sijoitustuotteisiin. Finanssialan yhtiöt ovat niitä, jotka tarjoavat kuluttajille pääsyn markkinoille. Säästää ja sijoittaa voi jopa muutamalla kympillä kuussa.

Tarjolla on myös runsaasti erilaisia välillisen sijoittamisen palveluja, kuten rahastoja tai säästövakuutuksia, joiden avulla omien säästöjen hajauttaminen onnistuu helposti.

Säästää ja sijoittaa voi monella tapaa – joko itse tehden tai luottamalla ammattilaisen apuun.

Maikat manittaa Instagramissa
Tutustu Sandbergin ja Saarelaisen Maikat manittaa  -podcastiin