Jos ilotulitteen hydrauliprässää, vähenevätkö vammat?

Ilotulitteisiin liittyy muutamia faktoja. 1) Ne ovat taivaalla komeita. 2) Ne ovat väärissä – tai siis kaikissa – käsissä räjähtäessään vaarallisia. 3) Näkönsä menettäminen ilotulitteiden vuoksi on turhaa. 4) Ilotulitteiden vaarallisuudesta varoittelu kuulostaa tylsältä. 5) Harva on näistä asioista eri mieltä.

Kaikki lienevät samaa mieltä siitä, että ilotulitteiden aiheuttamista silmävammoista pitäisi päästä eroon. Näön menettäminen uudenvuoden juhlinnan yhteydessä komeilta näyttävien ilopommien vuoksi on turhaa ja surullista.

Siitä muistuttaminen kuulostaa kuitenkin hieman paapovalta nillitykseltä, mutta itse asiasta on kovin vaikea olla eri mieltäkään. ”Onhan näitä pommeja ennenkin paukuteltu” on tuttu asenne, jolla päädytään uudenvuoden iltana silmäklinikalle, vaikka ei sitä kukaan halunnut tai tarkoittanut. Monesti päätyjänä on keski-ikäinen, kuolematon mies, sillä häneen eivät lasten pommit pysty.

Silmälääkärit ja erilaiset viranomaiset, kuten palomiehet ja poliisi, ovat vuosittain saman ikävän tehtävän edessä. Rakettien vaarallisuudesta on varoitettava ja toivottava niiden käyttöön järkeä sekä suojalaseja. Asiassa ei ole mitään uutta, saati kovin jännää. Silti varoittelua on pakko tehdä, sillä suojalasit eivät löydä tietään itsestään satunnaisten ilotulittajien nenälle.

Ilotulitteiden vaaroista muistuttaminen kuulostaa hieman paapovalta nillitykseltä, mutta itse asiasta on kovin vaikea olla eri mieltäkään.

Uutenavuotena syntyneiden silmävammojen lukumääriä kauhistellaan mediassa, mikä vaikuttaa osaan kuluttajista. Asiaa on kuitenkin tuotava ilmi myös muin konstein: on vedottava tunteisiin tai pelattava huumorilla. Niin tympeäkin viesti menee perille.

Varoittelijan on siis notkistuttava ja keksittävä uusia tapoja kertoa ilotulitteista. Tänä vuonna viranomaiset saavat vetoapua vloggaajilta, kun YouTuben hittikanava Hydraulic Press Channel puristaa hydrauliprässillään ilotulitteita ryttyyn ja Roni Bäck raportoi ilotuliteprässivideon teosta kulissien takaa -tyyppisellä vlogillaan. Kenties niillä tavoitetaan myös niitä, joita vuosittaisten silmävammalukemien kauhistelu ei hetkauta.

Itse arvostin tätä muutama vuosi sitten elokuvateattereissa pyörinyttä humoristista klippiä, jossa ilotulittajasoturi saapasteli palavalla sotatantereella raketit selässään mainostaen mukamas tulevaa ”The Explodables” -elokuvaa. Siitä voisi kehitellä jatko-osan: pahimmillaanhan ilotulitusrakettien ammunta tosiaan muistuttaa sotatannerta. Sodissa kärsivät itse sotilaiden lisäksi myös viattomat siviilit, naiset ja lapset. Sama juttu on rakettitouhuissa. Silmävammoja ei saa vain epäonninen raketinsytyttäjä, vaan myös suojalaseitta ilotulitusta katsovat epäonniset ulkopuoliset katsojat. Kenties jonain vuonna näemme ilotulittajasoturin siviiliuhreja samanlaisessa klipissä valkokankaalla?

Sitä spektaakkelia odotellessa kannattaa kaivaa suojalasit päähän paitsi itselle, myös rakettien ihailijoille. Let’s be careful out there!

Jäikö kysyttävää?

|

Ota yhteyttä aiheen asiantuntijaan