Käteisestä viikkorahasta on aika luopua

Kirjoittaja katsoo vasemmalle käsi huulilla ja pohtii

Miksi annamme lapsille viikkorahan edelleen käteisellä, kun tulevaisuuden maksamisen taidot ovat ihan jotain muuta kuin käteisrahan pyörittämistä?

Puolisoni pohti juuri ääneen, ettei ole tainnut nostaa käteistä rahaa koko vuonna. Käteistä ei kerta kaikkiaan tarvitse, sillä nykyaikainen maksaminen ja taloudenhallinta tapahtuu ihan toisin tavoin. Maksukorteilla, e-laskuina, mobiilisovelluksin.

Lapsille käyttörahat annetaan kuitenkin edelleen innokkaasti käteisenä. Asia kävi ilmi Nordean tuoreesta tutkimuksesta. Suomessa käteisen suosio viikkorahoissa on selvästi muita Pohjoismaita suurempaa.

Käteisen katoamista on kahvipöydissä pohdittu yhtenä osasyynä maksuhäiriöiden lisääntymiseen ja hallinnan tunteen katoamiseen oman rahan käytöstä. Kahiseva taskussa on konkreettista. Määrän vähenemisen näkee ja lopulta raha kukkarosta loppuu.

Monopoli-lautapelissä pelaajille jaetaan nykyisin maksukortit ja maksupäätteet.

Voin omasta kokemuksesta kertoa, että loppuu se raha sieltä muovikortiltakin. Lisäksi numeroiden juoksu alaspäin pankkitilillä on vääjäämättömän näköistä ja saa aikaan hikikarpaloita siinä missä seteleiden vaivihkainen metamorfoosi kuittinipuksi. Alati lisääntyvät mobiilisovellukset auttavat kertomaan, missä taloudenpidossa mennään. Rahan hahmottamiseen sähköisessä muodossa ja numeroina ruuduilla on vain ensin opittava. Oppi käy samalla lailla kuin karkkikaupassa, kun viikkoraha ei riitäkään sekä irtokarkkeihin että limsaan.

Jos rahan oppii hahmottamaan jo pienestä pitäen hieman abstraktina, ei kourissa tuntuvana vaihdon välineenä, seuraa käsitys helposti mukana läpi loppuelämän. Tällaista oppimista meidän kannattaisi vaalia jo varhain. Käteistä oppii kyllä käyttämään, mikäli sähköisen rahan käsite on tuttu.

Eri pankeilla on erilaiset käytännöt sen suhteen, miten nuorille ne myöntävät maksukortteja. Omasta pankista kannattaa selvittää, missä rajat kulkevat, ja minkä ikäisille voisi hankkia oman maksukortin. Maksukortti on myös siinä mielessä käteistä turvallisempi vaihtoehto, että sen hukkuessa rahat eivät huku yksin tein, vaan kortin voi sulkea.

Leluvalmistajat ovat onneksi jo huomanneet, missä maailma pelaa. Monopoli-lautapelissä pelaajille jaetaan nykyisin maksukortit ja maksupäätteet, joilla Erottajan tuhdit hotellivuokrat höylätään.

Jäikö kysyttävää?

|

Aiheen asiantuntijat