Oma koira puri – miten poliisi tiesi, että autoa ei ollut katsastettu?

”Minulla on auton katsastuksesta välivuosi”, totesin avovaimolleni hänen pähkäillessään oman autonsa katsastusajankohtaa. Muutamaa päivää myöhemmin, aurinkoisena lauantaiaamuna, rouva lähti autollani mökkipaikkakunnallamme Lapinlahdella kauppaan.

Mitä sitten tapahtuikaan: Lapinlahden raitilla tuli vastaan ”panda-auto” eli poliisin maija. Jo tuo on hyvin harvinaista siellä päin, sillä ei siellä poliisia näy. Eikä tässä vielä kaikki, pian rouvan perään kaasutti moottoripyöräpoliisi vilkut päällä viittoillen häntä pysähtymään. Hetken päästä seuraan liittyi myös vastaan tullut maija. Nollapuhallutusten jälkeen ylikonstaapeli sieltä maijasta ryhtyi viimein selittämään avovaimolleni pysäytyksen syytä. Kas, autohan oli ollut yli vuoden katsastamatta.

Rouva sai sitten käteensä 70 euron sakot katsastamattoman ajoneuvon käytöstä liikenteessä. Arvaatte, kuka maksun maksoi. Ylikonstaapeli antoi myös tiukan määräyksen: ”Pirkka-Audi” on katsastettava välittömästi. Autolla ei saanut ajaa muualle kuin kotiin mökille ja seuraavan kerran suoraan katsastuskonttorille. Poliisi vannotti rouvan vielä kolmeen kertaan, että tämän pitäisi haukkua auton leväperäinen isäntä moisesta muistamattomuudesta kunnolla pataluhaksi.

”Mitenkäs meni kauppareissu”, huikkasin, kun rouva kaarsi ostosten kanssa pihaan. Siinä samassa näin, ettei ollut mennyt ihan putkeen. Käytyä vuorosanojen vaihtoa en tässä enempiä erittele. Minä poloinen, mistä minä olisin voinut muistaa kaiken maailman katsastussääntöjä ja välivuosia. Tehän tiedätte, että eläkeläisillä on aina hirveä kiire ja tuhat rautaa tulessa. Ei siinä ehdi rekisteriotteita syynäämään. No, seuraavana maanantaina sitten korvat punaisina ajelin autoa katsastamaan.

Tarinaan liittyy mysteeri. Miten poliisi voi lauantaina aamupäivällä Lapinlahden ”vilkkaassa” liikennevirrassa vastaan ajaessaan huomata, että autoni oli katsastamaton? Vastaus on Revika, rekisterikilpien automaattinen lukulaite. Revika on skannausjärjestelmä, jolla poliisi saa reaaliaikaisesti tiedon siitä, onko jokin ajoneuvo anastettu, onko siitä verot maksamatta tai onko se katsastamatta. Sellainen oli sitten maijaankin asennettu.

Jo Finanssialan Keskusliitto, nykyinen Finanssiala ry, tuki ja oli aikanaan rahoittamassa Revika-hanketta yhdessä Liikennevakuutuskeskuksen kanssa. Vakuutusala piti Revikaa hyödyllisenä ja liikenneturvallisuutta parantavana vempaimena. Jos ajoneuvosta oli verot maksamatta tai se oli katsastamatta, omistaja oli usein laiminlyönyt myös lakisääteisen liikennevakuutuksen hankkimisen. Näin Revika paljasti paljon vakuuttamattomia ajoneuvoja, jotka oli yleensä ilmoitettu myös liikennekäytöstä poistetuiksi. Lakisääteisen liikennevakuutuksen puutuminen on monissa maissa iso ongelma. Meillä asiaa seurataan tarkoin.

Niinhän siinä kävi, että oma koira puraisi: innolla puuhasin Revikan hankkimista poliisille ja nyt oma laiminlyöntini paljastui sen ansiosta. Mutta ehkä se rikoksen uusijalle oli oikein. Aikanaan, Relluni ollessa vielä suhteellisen uusi, vein auton katsastukseen. Siellä todettiin auton olevan kunnossa. Mutta arvaatte varmaan, että olin silloinkin ajellut vuoden katsastamattomalla autolla. Mistä niitä kaikkia välivuosia…