Pankkitunnukset ovat identiteetin jatke

Maailman muutos ja maksutapojen moninaisuus voivat hämmentää käyttäjiä, vaan eivät rikollista mieltä. Rikolliset ymmärtävät korttien, tunnuslukujen ja verkkopankkitunnusten päälle. Maksaminen on kuitenkin edelleen turvallista, kunhan muistaa, että verkkopankkitunnukset, maksuominaisuudella varustettu matkapuhelin ja kortti tunnuslukuineen ovat käyttäjän identiteetin jatke.

Verkkopankkitunnuksia, korttia tai sen tunnuslukua ei ikinä kerrota eikä luovuteta toisille. Edes poliisi tai pankki eivät näitä tietoja kysele. Mobiilipankilla varustettu älypuhelin kannattaa suojata tunnusluvulla tai sormenjäljellä.

Maksutapoja ja välineitä on käytössä aikaisempaa enemmän. Kaupan kassalla tai erilaisilla automaateilla voi käteisen ja kortin lisäksi maksaa esimerkiksi älypuhelimella. Myös lähimaksaminen yleistyy. Verkossa ostokset voit maksaa tilisiirroilla, korteilla, osamaksulla tai jollain muulla tavalla, esimerkiksi PayPalilla. Maksaminen on entistä sujuvampaa ja turvallisempaa, hyvä niin.

Maksutapojen moninaisuudella on kuitenkin varjopuolensa. Valepoliiseista tehdyt rikosilmoitukset ovat tänä syksynä räjähtäneet käsiin. Ilmoituksia on tehty jo lähes 800 kappaletta. Tyypillisessä tapauksessa poliisin tai pankin edustajana esittäytyvä kysyy hyvin tiukasti ja vakuuttavasti korttitietoja tai verkkopankkitunnuksia.

Jos poliisi, pankki tai kuka tahansa pyytää korttitietoja tai verkkopankkitunnuksia, pysy tiukkana. Tietoja ei anneta pankille, poliisille eikä kenellekään muulle. Voit aina päättää puhelun ja tehdä ilmoituksen yhteenotosta poliisille. Voit myös pyytää soittajan nimen ja toimipaikan, jossa soittaja kertoo työskentelevänsä. Soita tämän jälkeen joko poliisin tai pankin vaihteeseen, josta pyydät yhdistämään kyseiselle henkilölle.

Saatat myös törmätä verkossa tai suoraan sinulle osoitetussa sähköpostissa tarjoukseen, joka tyypillisesti on liian hyvää ollakseen totta. Älä haksahda yliedullisiin älypuhelimiin tai merkkituotteisiin. Voit joutua tilausansaan, tai korttitietosi voidaan varastaa.

Jäikö kysyttävää?

|

Aiheen asiantuntijat