Pieninkin panoksin vaurastuu

Ei tarvitse olla aktiivinen osakekurssien ja sijoitusmaailman seuraaja kartuttaakseen varallisuuttaan. Rahastojen avulla laiskakin sijoittaja saa panokselleen tuottoa, kunhan malttaa olla pitkäjänteinen.

Rahastosijoittamisesta on 2000-luvulla tullut suosittua ja se on vakaasti kartuttanut suomalaista kansankapitalismia. Noin miljoonalla suomalaisella on rahastosijoituksia joko suoraan tai sijoitussidonnaisten vakuutusten kautta. Kotitalouksien omistamien rahastosijoitusten arvo oli syyskuun lopussa 36 miljardia euroa, lähes 40 prosenttia noin 94 miljardin euron yhteenlasketusta rahastopääomasta.

Osakesijoittaminen on hyvä vaihtoehto, mutta se vaatii riittäviä kertapääomia sekä markkinoiden ja yritysten aktiivista seurantaa. Rahastojen ja sijoitusvakuutusten avulla kaikki pääsevät kiinni pienilläkin summilla globaaleille markkinoille ja haluamiinsa sijoituskohteisiin. Riskien hajautusta ja markkinoiden seurantaa hoitavat finanssiammattilaiset.

Finanssialan Keskusliiton tuoreen selvityksen mukaan esimerkiksi rahastoihin sijoitetaan, koska sijoitus on helppo muuttaa rahaksi, riski valmiiksi hajautettu ja tuotto suhteessa riskitasoon valittavissa oman mielen mukaan. Myös vastuullinen sijoittaminen nostaa päätään.

Sijoittamisessa maltti on valttia. Sitä kannattaa tehdä myös talouden vaikeina aikoina. Pitkän aikavälin tilastot osoittavat, että säännöllisen sijoittajan pienetkin panokset tuottavat pitkässä juoksussa, kunhan malttaa sietää talouden heilahteluja.

Kirjoitus on julkaistu aiemmin Kauppalehti Option Talous ja sijoittaminen -liitteessä.