Yhden päivän kokemus lobbauksesta – nuori Piia-Noora Kaupin varjona

Olen Axel Tuormaa ja pääsin Nuori Yrittäjyys ry:n järjestämässä Job Shadow-tapahtumassa päiväksi varjostamaan toimitusjohtaja Piia-Noora Kauppia. Mitä odotin päivältä ja mitä tiesin etukäteen? Mitä päivästä jäi käteen?

Lobbaamisesta tiesin sen, että päätehtävä on valvoa eri toimijoitten etuja, yrittää vaikuttaa poliittisessa maailmassa päätöksentekoon ja palvella asiakkaita. Hyvin nopeasti minulle selvisi, että toimintamalli onkin hyvin erilainen. Lobbausyhdistyksillä – kuten Finanssiala ry:llä – ei ole asiakkaita vaan jäseniä, eivätkä yhdistykset tavoittele voittoa. Onnistumista lobbaamisessa ei välttämättä määritellä taloudellisin tavoin kuten yrityksessä voitto tai tappio. Ennemmin katsotaan, menevätkö poliittiset päätökset toiveiden mukaan vai eivät.

Päivän aikana olin osana sisäisiä kokouksia, joissa suunniteltiin podcastia ja webinaaria. Pääsin mukaan sidosryhmälounaalle, jossa sain kuulla kiinnostavia keskusteluja. Kahvihuoneessa tapasin työeläkeasioita hoitavia lobbareita, jotka puhuivat samana aamuna julkaistusta pitkän aikavälin eläkerahoitusta koskevasta Eläketurvakeskuksen raportista. Loppujen lopuksi sain vain pienen vilauksen lobbaamisesta – paljon jäi vielä näkemättä. Päivä oli silti erittäin kattava ja mielenkiintoinen.

======
Kokoukset olivat todella rentoja, leppoisia sekä hauskoja, mutta silti erittäin tehokkaita. FA:n palavereissa on nauramalla mahdollista saada tuloksia aikaan. 
======

Isoin yllätys päivässä oli Finanssiala ry:n työympäristö. Odotukseni olivat, että joutuisin totaalisesti varjoon. Istuisin ja kirjaisin havaintoja päivästä niin huomaamatta kuin mahdollista. Tosiasia olikin päinvastainen: Minua odotti Ruoholahden toimistolla lämpimät, ystävälliset ja todella mukavat päivän kollegat. Kokoukset olivat todella rentoja, leppoisia sekä hauskoja, mutta silti erittäin tehokkaita. FA:n palavereissa on nauramalla mahdollista saada tuloksia aikaan. Ajattelin myös, että kun on kyse mielipiteistä, olisi keskusteluissa kireyttä tai pientä skismaa. Näin ei ollut ollenkaan, kaikki keskustelut olivat hyvin rentoja ja ystävällisiä.

Päivä on kaiken kaikkiaan ollut aivan mahtava kokemus päästä kurkistamaan lobbauksen maailmaan. Odotukseni ylitettiin suuresti ja tämä päivä jää taatusti mieleen loppuelämäksi. Olen hyvin kiitollinen, että sain näin nuoressa iässä tällaisen kokemuksen. Päivä avasi minulle aivan erilaista työelämää kuin mihin olen tottunut. Päivä päättyi Nuori Yrittäjyys ry:n 20-vuotisgaalaan, jossa oli mukavat tunnelmat työpäivän päätteeksi.

Salli kaikki evästeet, jotta voit nähdä tämän sisällön.

Tunnelmia Job Shadow -päivästä eri nuorten silmin.