112-päivänä kannattaa hieman hidastaa tahtia

Lauantaina 11.2. vietetään valtakunnallista hätänumeropäivää. Päivän tarkoituksena on kannustaa ihmisiä tunnistamaan vaaratilanteita ja ehkäisemään tapaturmia kotona, koulussa ja harrastustoiminnassa.

”112-päivä on hyvä päivä esimerkiksi ladata puhelimeensa 112-sovellus, joka välittää sijaintitiedot suoraan hätäkeskukseen. Se kannattaa ladata myös lasten älypuhelimeen, koska lapset eivät onnettomuustilanteessa välttämättä osaa kertoa, missä tarkalleen ovat,” vinkkaa Finanssialan Keskusliiton johtava asiantuntija Petri Mero.

Pienempien havereiden, kolhujen ja muljahdusten varalta kannattaa muistaa hankkia tapaturmavakuutus. Myös vauhtia kannattaa hidastaa: Kiire heikentää keskittymiskykyä ja lisää riskinottoa niin kotona, töissä kuin liikenteessä. Kiireestä johtuvia tapaturmia voi ehkäistä esimerkiksi riittävillä yöunilla ja arjen suunnitelmallisuudella, kuten varaamalla tarpeeksi aikaa asioiden hoitamiseen ja paikasta toiseen siirtymiseen.

Suurin osa tapaturmista sattuu kuitenkin kotona ja vapaa-ajalla. Finanssialan Keskusliiton Vakuutustutkimuksen mukaan runsaalla puolella suomalaisista on vapaa-ajan tapaturmavakuutus. Tapaturmavakuutus on sitä yleisempi mitä korkeampi ammattiasema tai mitä suuremmat tulot vastaajalla on.

Tapaturmat ovat edelleen suomalaisten neljänneksi yleisin kuolinsyy, vaikka ne ovatkin 2000-luvulla vähentyneet. Vuonna 2015 tapaturmaisesti kotona ja vapaa-ajalla sai surmansa yli 2100 ihmistä. Yleisimpiä tapaturmaisten kuolemien syitä ovat kaatumiset ja putoamiset, myrkytykset, liikenneonnettomuudet, hukkumiset sekä tulipalot.