Älä luovuta omaa pankkitiliäsi ulkopuolisen tahon maksujenvälitykseen

Huomenna 3. syyskuuta Poliisin päivänä käynnistyy “Harmaa talous – musta tulevaisuus” -teemalla laaja yhteiskampanja, jossa myös finanssiala on mukana.

​– Kampanja kannustaa nuoria pohtimaan harmaata taloutta ja sen vaikutuksia omaan elämäänsä. Kampanjatahojen tehtävänä on kertoa, miten jokainen voi olla mukana tukemassa harmaan talouden torjuntaa, kertoo johtaja Risto Karhunen Finanssialan Keskusliitosta.

”Vain aasi antautuu muuliksi”

– Muuliksi kutsutaan sellaista, joka antaa oman pankkitilinsä ulkopuoliseen käyttöön maksua vastaan. Kyse on tällöin rikollisella toiminnalla ansaitusta rahasta, jota pyritään ”pesemään” siten, etteivät viranomaiset pysty jäljittämään sen alkuperää, varoittaa Risto Karhunen.

– Toimintaan houkutellaan useimmiten netissä, jossa ”työnantajalla” on asialliselta näyttävät sivut. Sellaisiin työnantajiin, joista löytyy tietoa vain heidän omilta nettisivuiltaan, on perusteltua suhtautua epäilevästi, jatkaa Karhunen.

Pankit hoitavat laillisen maksujenvälityksen

Maksujenvälitystä varten on olemassa omat lailliset toimijansa kuten pankit. Toisen henkilön yksityisen tilin käyttäminen maksujenvälitykseen ei ole laillista pankkitoimintaa.
– Useimmiten kaikki tarjoukset, jotka näyttävät liian hyviltä ollakseen laillisia, eivät sitä ole, Risto Karhunen muistuttaa.

Pyydä työsopimus aina kirjallisena ja palkka pankkitilille

Karhusen mukaan työsuhteeseen ei kannata suostua pelkällä suullisella sopimuksella, eikä palkkaa pidä ottaa vastaan muuten kuin omalle pankkitilille.
– On tärkeää, että työnantaja huolehtii kaikista lakisääteisistä velvoitteistaan ja sekä työsuhde että palkanmaksu kestävät päivänvalon. Tunne oikeutesi ja velvollisuutesi työntekijänä ja muista, että työeläke alkaa karttua jo 18-vuotiaana aloitetuista työsuhteista, Risto Karhunen toteaa.

Kampanjan avauspäivänä runsaasti tapahtumia

Harmaa talous – musta tulevaisuus -kampanjan internetsivusto www.mustatulevaisuus.fi avataan Poliisin päivänä 3. syyskuuta. Sivustolle on koottu tietoa harmaasta taloudesta ja talousrikollisuudesta ja siellä voi testata myös omaa tietämystään tästä aihealueesta. Erityisesti oppilaitoksia haastetaan mukaan tiedottamaan kampanjan teemoista.

Samana päivänä Poliisi järjestää kymmenittäin tapahtumia eri puolilla Suomea. Tapahtumissa voi tutustua poliisin kalustoon ja keskustella poliisin kanssa paikallisista poliisin toimialaan kuuluvista asioista. Useimmissa tapahtumissa on poliisin talousrikostutkijoita, joiden kanssa on mahdollisuus keskustella harmaasta taloudesta ja sen vaikutuksista.

Harmaa talous – musta tulevaisuus -kampanja näkyy myös katukuvassa ulkomainoksissa ja poliisin sekä tullin virka-autoissa, joihin liimataan syyskuun aikana kampanja-aiheiset tarrat.

Poliisin lisäksi kampanjassa ovat mukana Sisäasiainministeriö, Sosiaali -ja terveysministeriö, Oikeusministeriö, Tulli, Verohallinto Akava, Elinkeinoelämän keskusliitto EK, Eläketurvakeskus, Elintarviketurvallisuusvirasto Evira, Finanssialan Keskusliitto, Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa, Palvelualojen ammattiliitto PAM, Palkansaajajärjestö PARDIA, Rakennusteollisuus RT, Rakennusliitto, SAK, STTK, Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ja Suomen Yrittäjät.

Lisätietoja:
Finanssialan näkökulmasta: Johtaja Risto Karhunen, Finanssialan Keskusliitto,
puh 020 793 4234
Poliisin päivä -tapahtumista: viestintäkoordinaattori Liisa Haapanen, Poliisihallitus,
puh 071 878 1630
Harmaa talous – musta tulevaisuus -kampanjasta: erikoissuunnittelija Kirsi Jauhiainen, Poliisihallitus, puh 041 537 5412