Älä luovuta pankkitunnuksiasi kenellekään

Kesän aikana rikolliset ovat taas olleet ahkerina kalastelemassa verkkopalvelujen käyttäjiltä henkilötunnuksia ja verkkopankin tunnuslukuja. Tietojenkalastelu on toteutettu sähköpostiviesteillä, joissa on ollut linkki pankkien kotisivuja muistuttavalle verkkosivustolle. FK:n johtava asiantuntija Mika Linna muistuttaa, että verkkopankkitunnuksia ei saa luovuttaa kenellekään. Myöskään pankki ei niitä koskaan kysy.

”Jos verkkopankki näyttää oudolta, palveluun ei pääse odottamatta tai jos verkkopankin sisäänkirjautumisessa tai tilitapahtumissa esiintyy jotakin tavallisuudesta poikkeavaa, kannattaa ottaa yhteyttä verkkopankin asiakastukeen tai katsoa pankin sivuilta toimintaohjeet”, sanoo Linna.

Lisäksi Linna opastaa, että ennen laskunmaksutietojen syöttämistä kannattaa varmistaa, että on oikealla nettisivulla eikä huijaussivulla. Tietojenkalastelusivut eivät hyödynnä salattua verkkoliikennettä eli lukittu lukko -ikoni puuttuu selaimen osoiteriviltä.

Verkkopankkitunnukset ja maksukorttien tiedot ovat omistajalleen yhtä arvokkaita kuin käteinen raha. Vääriin käsiin joutuessaan tunnukset saattavat avata rikolliselle mahdollisuuden väärinkäyttää tietoja.

Tietojenkalastelusivuista kannattaa tehdä ilmoitus Viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskukselle osoitteeseen: cert@viestintavirasto.fi

Jäikö kysyttävää?

|

Aiheen asiantuntijat