Alivakuutussihteeri: Älä lamaannu! Miksi pitää kuluttaa, vaikka korona uhkaa?

Ihmiset ovat neljän seinän sisällä koronan vuoksi, tuotteiden ja palveluiden myynti on lopahtanut ja yritykset ovat hätää kärsimässä. Alivakuutussihteeri-podcastin koronaekstra pureutuu tähän ongelmaan: miksi nyt pitäisi löytää tapoja kuluttaa turvallisesti, ja miten talouden rattaat saataisiin taas pyörimään?

Korona on ajanut ihmisten kulutuksen rajulla tavalla alas. Alivakuutussihteerien Elisa Gebhardin ja Jussi Karhusen vieraana on Finanssiala ry:n (FA) johtava lakimies Olli Salmi, joka kehottaa ihmisiä edelleen terveysrajoitukset ja -suositukset huomioiden ostoksille siinä määrin, kun omat taloudelliset voimavarat suinkin antavat – lopulta yksittäisistä ostoksista riippuu satojentuhansien ihmisten työpaikat.

”Pelkään, että lamaannus johtaa noidankehään. Ei uskalleta suunnitella, ostaa, ei mitään. Kun yksi tekee näin, se ei ole ongelma. Kun kaikki tekevät näin, se johtaa tulovirtojen ehtymiseen. Pelissä ovat suomalaisten työpaikat ja toimeentulo”, toteaa Salmi, jonka vastuualueena FA:ssa on pankkien vakavaraisuus ja kriisinratkaisu.

Missään tapauksessa kuluttamiseen kannustaminen ei tarkoita, että viranomaissuosituksille viitataan kintaalla. Ihmisten terveyttä ja hyvinvointia ei olla uhraamassa talouden alttarille. Viranomaisten turvallisuusmääräyksiä ja -suosituksia tulee ehdottomasti noudattaa.

”Olen huolissani yksittäisistä ihmisistä ja heidän hyvinvoinnistaan, kyvystä selvitä elämän menoista,” Salmi sanoo. ”Talous kuulostaa kylmältä, mutta lopulta tämä näkyy todella henkilökohtaisella tasolla ihmisten elämässä. Kannustan ostamaan heitä, jotka siihen kykenevät, mutta en missään tapauksessa kannusta ketään elämään yli varojensa.”

Kuuntele koko Alivakuutussihteerin koronaekstra alta. Jakson pituus on noin 16 minuuttia.