Alivakuutussihteerit: ”Luetko oikeasti ne pienellä präntätyt vakuutusehdot?”

Vakuutusehdot ovat suurin piirtein yhtä kiinnostavaa luettavaa kuin erilaisten mobiilisovellusten tai tietokoneohjelmistojen käyttöehdot. Lopulta niiden lukeminen on ainoa konsti saada selville, mitä oikeastaan on ostanut – kiinnosti lukeminen tai ei. Alivakuutussihteeri-podcastissa pohditaan vakuutusten ostamisen vaikeutta ja vakuutusehtojen monimutkaisuutta.

Tuoreimman Vakuutustutkimuksen mukaan lähes 70 prosenttia tutkimukseen vastanneista oli ainakin osittain sitä mieltä, että vakuutusyhtiöt pyrkivät vakuutusehtoihin vetoamalla vapautumaan korvausten maksusta. Usko siihen, että vakuutusehtojen pienellä präntättyyn tekstiin on koira haudattuna, elää siis vahvana.

Toisaalta samassa tutkimuksessa 90 prosenttia niistä, jotka olivat vuoden sisällä hakeneet vakuutuksesta korvauksia, olivat tyytyväisiä saamaansa korvaukseen ja palveluun. Uskomukset ja todellisuus eivät siis kohtaa.

”Ei vakuutusyhtiöllä ole mitään intressiä kirjoittaa vakuutusehtoja sillä ajatuksella, että kuinkahan voisimme huijata asiakasta ja olla maksamatta mahdollisimman vähän korvauksia. Jollain tavoin on sovittava, mitä korvataan ja mitä ei. Raja kulkee jossain. Ikäviä tilanteita tulee, kun tapaus menee ei-korvattavan vahingon puolelle”, sanoo ohjelman vanhempi alivakuutussihteeri, Finanssiala ry:n (FA) varatoimitusjohtaja Esko Kivisaari.

”Harva tulee ajatelleeksi, että vakuutusta ostaessa ei tehdä sopimusta vain vakuutusyhtiön kanssa, vaan itse asiassa kaikkien muiden saman vakuutuksen ostaneiden kanssa. Kaikki saman vakuutuksen ostaneet ovat vakuutuksen ostamalla yhdessä sopineet, millaiset vahingot heidän maksamillaan vakuutusmaksuilla korvataan ja millaisia ei”, kertoo nuorempi alivakuutussihteeri, FA:n asiantuntija Jussi Karhunen.

Kuuntele Alivakuutussihteerin parikymmenminuuttinen jakso ”Luetko oikeasti ne pienellä präntätyt vakuutusehdot?” Soundcloudista.

(Mainittakoon, että mukana on myös alivakuutussihteerien – ehkä yleisönkin – kestosuosikki, eli aktuaarivitsi.)