Ammattikoululaistenkin on ymmärrettävä talouden perussääntöjä

Finanssiala pitää tärkeänä, että myös ammatillisen koulutuksen saaneet ymmärtävät liiketoiminnan pelisääntöjä, kannattavan liiketoiminnan merkityksen sekä yrityselämän toiminnan. Lisääntyneet maksuhäiriöt puoltavat talousasioiden osaamista ammatillisessa koulutuksessa. Opetushallitus on uudistamassa ammatillisen koulutuksen tutkintoja.

Uudistusvuorossa on nyt liiketoiminnan ammatti- ja erikoisammattitutkintojen sisällöt, joita selkeytettiin. Samalla poistettiin useita eri ammattitutkintojen nimikeitä. Poistolistalla oli myös finanssialan ammattitutkinto, eli finanssimerkonomi.

”Oman tutkintonimikkeen poistaminen on tietysti harmillista. Tärkeintä kuitenkin on, että liiketoiminnan ammattitutkintoon on saatu oma finanssipalveluiden osaamisala. Kaiken kaikkiaan valmisteilla olevien tutkintojen rakenteet, osaamisalat sekä laajuudet ovat hyvät ja selkeät”, kiteyttää Finanssiala ry:n johtava asiantuntija Tarja Kallonen.

Ammatillista koulutusta on uudistettu ja muutokset tulivat voimaan tämän vuoden alusta. Moniosaaminen ja työuran aikana tapahtuva osaamisen uudistaminen ovat ajankohtaisia haasteita. Ammatillinen koulutus tarjoaakin tutkinnon osien hyödyntämisellä erinomaisia mahdollisuuksia osaamisen päivittämiseen.

”Työelämän muuttuessa tarvitaan yhä enemmän kohdennettuja osaamiskokonaisuuksia raskaiden, useiden vuosien tutkintojen sijaan”, Kallonen sanoo.