Asiantuntija: ”Älä laita kuvia maksukortistasi nettiin!”

Kuvanjakopalvelu Instagramissa on yleistynyt ilmiö, jossa palvelun käyttäjät lataavat kaiken kansan nähtäville kuvia omista luotto- ja maksukorteistaan. Pahimmillaan kuvista on tunnistettavissa kortin käyttäjän nimi ja maksukortin yksilöivä numero. Korttimaksamisen asiantuntijan mukaan tällainen kuvien jakaminen on riski. Maksukortin ehtojen mukaan se on usein myös kiellettyä. Korttia ja tunnuslukua on säilytettävä huolellisesti.

”Omasta maksukortista ei missään tapauksessa saa levittää verkkoon kuvia, joista voi yksilöidä kortin tiedot. Joissakin verkkokaupoissa kortilla maksamiseen riittää pelkkä luottokortin numero, voimassaoloaika ja käyttäjän nimi”, sanoo Finanssialan Keskusliiton asiantuntija Kirsi Klepp. Suurin osa verkkokaupoista vaatii ostotilanteessa myös kortin kääntöpuolella olevan kolminumeroisen tunnisteen tai tunnistautumisen pankkitunnuksilla. On kuitenkin varmempaa olla jakamatta maksukorttinsa tietoja kaikkien käyttöön.

Toivottavasti ilmiö ei rantaudu Suomeen

Instagramin lisäksi kuvia on myös Twitterissä (@NeedADebitCard). Suurin osa Instagramissa olevista maksukorttien kuvista on ulkomaalaisten lataamia, mutta joukossa on myös muutama suomalaisen käyttäjän kuva. Ilmiö ei ole aivan tuore. Samantyyppisiä maksukorttikuvia on löytynyt verkosta jo pari vuotta sitten. Kuvia kuitenkin jaetaan edelleen. Klepp toivoo, etteivät suomalaiset ryhtyisi seuraamaan ulkomaalaisten esimerkkiä. Suurin osa kuvista on nuorten lataamia. Osassa hehkutetaan oman maksukortin saamisella ja rahan käytöllä, toiset taas tahtovat jakaa kuvan uudesta kortista, jossa on tyylikäs, personoitu kuvapohja. ”Maksukortti on arvotavaraa. Sen käytössä on oltava huolellinen. Kortista tulee huolehtia kuten käteisestä rahasta. Mikäli korttia käytetään verkkokaupoissa väärin ja käy ilmi, että kortin käyttäjä on itse levittänyt kortin tiedot kaikelle kansalle, joutuu hän väärinkäytöksen maksumieheksi”, Klepp muistuttaa.

Jäikö kysyttävää?

|

Aiheen asiantuntijat