ASP-laina on pankkien ja valtion yhteinen kädenojennus nuorille

ASP-lainojen suosio on huikeassa nousussa. Nousu on ollut tasaista vuodesta 2010 asti. Suosio kertoo nuorten pitkän aikavälin hyvästä talouden suunnittelusta ja vetovoimaisesta järjestelmästä.

ASP-järjestelmä on pankkien ja valtion yhteinen ponnistus, jonka tarkoituksena on tukea nuoren ensimmäisen asunnon hankintaa. ASP-säästämisen suosio on viime vuosina kasvanut siitäkin huolimatta, että omassa asunnossa asuvien nuorten osuus on laskussa ja vuokralla asuvien nousussa.

”Ensiasunnon ostajien määrä on vähentynyt vuosikymmenessä lähes 40 prosenttia. ASP-järjestelmän tarkoituksena on tehdä asunnon ostamisesta helpompaa ja houkuttelevampaa”, sanoo Finanssiala ry:n analyytikko Elina Salminen.

ASP-lainojen kanta oli syyskuussa lähes 2,8 miljardia euroa, selviää Valtiokonttorin tiedoista. Voimassaolevia ASP-lainoja oli yli 33 000 kappaletta. Lainansaannin ikärajaa nostettiin vuonna 2014 FA:n aloitteesta 30 vuodesta 39 vuoteen.

”Tämä ikäräjan nosto on osaltaan kasvattanut ASP-lainan suosiota”, Salminen kertoo.

Ikärajaa myös laskettiin muun muassa FA:n ehdotuksesta pari vuotta sitten 15 vuoteen. Alle 18-vuotias saa kuitenkin säästää ASP-tilille ainoastaan omalla työllään hankkimia rahoja.

”15–17-vuotiaat ovatkin avanneet tilejä nihkeästi, koska esimerkiksi joululahjarahoja ei voi sinne laittaa”, Salminen jatkaa.