ASP-lainojen suosio kasvaa – järjestelmä kaipaa koko ajan parannuksia

ASP-tili on pankkien ja valtiovallan kädenojennus ensiasuntoon säästäville

 Kuva: Shutterstock
 • Hallituksen lakiesitysluonnoksessa ASP-järjestelmään ehdotetaan muun muassa seuraavia uudistuksia
   • ASP-sopimuksen teon yläikärajaa nostettaisiin nykyisestä 39 vuodesta 44 vuoteen.
   • Kielto ostaa asunto, jossa lainansaaja jo asuu ennen kaupantekoa, poistettaisiin.
   • Kaksi ASP-lainaa asunnon ostamiseen yhdessä käyttävää asiakasta voisi saada 50 prosenttia enemmän korkotukilainaa verrattuna yksin asunnon hankkivaan.
   • Avoliitto rinnastettaisiin nykyisestä poiketen avioliittoon tai rekisteröityyn parisuhteeseen tapauksissa, joissa toisen puolison ikäraja ylittyy.
 • Hallitus korotti ASP-lainojen enimmäismäärää viime keväänä.
 • Finanssiala pitää myönteisenä, että ASP-järjestelmän kehittämistä jatketaan.
 • ASP-lainojen kanta ja lukumäärä ovat olleet kasvussa vuodesta 2011 saakka.

ASP on pankkien ja valtion yhteinen ponnistus, jolla tuetaan nuorten ja nuorten aikuisten ensimmäisen asunnon hankintaa. Järjestely on osoittanut toimivuutensa niin lamassa kuin nousukaudenkin aikana. Tällä hetkellä ASP-tilin voi avata 15–39-vuotias, joka ei ole aiemmin omistanut asuntoa. Kun asunnon hankintahinnasta on säästetty vähintään 10 prosenttia, pankki voi myöntää ASP-lainan.

Asuntojen hinnat ovat viime vuosina nousseet erityisesti pääkaupunkiseudulla ja muissa kasvukeskuksissa. Jotta ensiasunnon ostaja ei jäisi asuntomarkkinoilla rahakkaampiensa jalkoihin, ovat pankit ja valtio yhdessä luoneet ASP-järjestelmän tukemaan ensiasunnon ostajia, ja hallitus on kehittämässä toimivaa järjestelmää entisestään. Viime vuonna päätettiin jo enimmäislainamäärien nostamisesta niin, että vastaavat paremmin nykyistä hintatasoa.

”Järjestelmän kehittäminen auttaa pitämään ASP-järjestelmän houkuttelevana ja kilpailukykyisenä väylänä ensiasunnon hankintaan”, toteaa Finanssiala ry:n johtaja, pääekonomisti Veli-Matti Mattila.

Hallituksen esitysluonnoksessa muun muassa ehdotetaan, että ASP-sopimuksen teon yläikäraja nousisi nykyisestä 39 vuodesta 44 vuoteen. Lisäksi laista poistettaisiin kielto ostaa asunto, jossa lainansaaja jo asuu ennen kaupantekoa, sekä rinnastetaan avoliitto avioliittoon tai rekisteröityyn parisuhteeseen tapauksissa, joissa toisen puolison ikäraja ylittyy. Merkittävä muutos olisi, että jatkossa kaksi ASP-lainaa asunnon ostamiseen yhdessä käyttävää asiakasta voisi saada 50 prosenttia enemmän korkotukilainaa verrattuna yksin asunnon hankkivaan.

”Valitettavasti esitysluonnoksessa ei puututa ASP-säästöille maksettavan lisäkoron suuruuteen. Pankille ASP-talletuksesta maksettavaksi tuleva korko on hyvin korkea verrattuna sijoituksista yleisesti saatavilla oleviin tuottoihin. Sama koskee valtion korkotuen saamiseen liittyvää omavastuukorkoa. Näiden suuruudesta on päätetty 15–20 vuotta sitten. Olisi korkea aika päivittää ASP-järjestelmä myös tältä osin”, Mattila sanoo.

ASP-lainojen määrä ja lainakanta ovat nousseet tasaisesti kuluneen kymmenen vuoden aikana. Vuoden 2021 lopussa suomalaisilla oli ASP-lainoja lähes 52 000 kappaletta, ja lainakanta oli yli 4,6 miljardia euroa.

”ASP-lainojen suosio kertoo nuorten kiinnostuksesta taloutensa pitkän aikavälin suunnitteluun ja vetovoimaisesta järjestelmästä”, Mattila toteaa.

Hallituksen esitysluonnos on lausuntokierroksella 21. helmikuuta 2022 saakka.

Jäikö kysyttävää?

|

Ota yhteyttä aiheen asiantuntijaan