ASP on pankkien ja valtion yhteinen kädenojennus ensiasunnon ostajille – vastaa kyselyyn, miten järjestelmää tulisi kehittää

Ympäristöministeriö valmistelee paraikaa ASP-lainsäädännön uudistusta ja kaipaa kansalaisilta mielipiteitä järjestelmän toimivuudesta. Kuva: Shutterstock
  • ASP eli asuntosäästöpalkkiojärjestelmä on tärkeää säilyttää houkuttelevana ja kilpailukykyisenä väylänä ensiasunnon hankintaan.
  • Ympäristöministeriö kerää kyselyllään kansalaisilta kokemuksia ja näkemyksiä ASP-järjestelmän käytöstä, ASP-säästämisestä tai ASP-lainan nostamisesta.
  • Kyselyn tuloksia käytetään järjestelmän kehittämisessä entistäkin paremmaksi.
  • Linkki kyselyyn on uutisen lopussa.

Huippuunsa viilattu ASP-järjestelmä tukee sekä ensiasunnon ostajia että asuntomarkkinoita. Ympäristöministeriö valmistelee paraikaa ASP-lainsäädännön uudistusta ja kaipaa kansalaisilta mielipiteitä järjestelmän toimivuudesta.

Kyselyssä muun muassa kysytään mietteitä omistusasumisesta sekä kokemuksia ASP-säästämisestä tai ensiasunnon ostamisesta. Vastausaikaa on 2. kesäkuuta 2024 saakka.

”Nyt on hyvä aika uudistaa ASP-järjestelmää palvelemaan paremmin ensiasunnon ostajia. Yksinkertaisempi järjestelmä tekisi ASP:stä sopivamman monelle kotitaloudelle”, sanoo Finanssiala ry:n asiantuntija Jussi Kettunen.

Miten Finanssiala ry:n mielestä ASP-järjestelmää tulisi kehittää? Kettunen antaa pari ehdotusta.

Maksimilaina-aikaa tulisi nostaa 30 vuoteen nykyisestä 25 vuodesta. Myös valtiontakausajan tulisi yhdenmukaisuuden vuoksi olla 30 vuotta. Lisäksi lyhennysvapaita koskevat säännöt kaipaavat joustavoittamista

”ASP-säästäjät ovat usein nuoria, joilla elämäntilanteet saattavat muuttua nopeasti esimerkiksi perhetilanteen takia, ja lyhennysvapaille voi olla tarvetta. Lyhennysvapaiden viilaaminen liittyy myös enimmäislaina-aikaan: nykyisellään lyhennysvapaan ottaminen voi nostaa lainan kuukausittaista maksuerää asiakkaalle liian suureksi, koska laina-aika ei voi pidentyä. Lainan käytätettävyyttä ja joustavuutta lisäisi myös malli, joka mahdollistaisi lainalle erilaiset korkosuojausratkaisut. ”

Kettunen myös ehdottaa, että perinteisen ASP-tilisäästämisen rinnalle harkittaisiin esimerkiksi rahastopohjaista säästämistä. Myös rahasto- ja osakesäästämisen yhdistämistä ASP-järjestelmään kannattaisi pohtia.

”Piensijoittamiseen kannustava lainsäädäntö tukisi suomalaisten varallisuuden kehittymistä ja ASPin kehittäminen tähän suuntaan voisi olla kannatettavaa, sillä se kannustaisi jatkamaan säästämistä ja sijoittamista asunnon ostamisen ohella.”

Jäikö kysyttävää?

|

Ota yhteyttä aiheen asiantuntijaan