Digi muuttaa kaiken – Berner, Haglund ja kumppanit visioivat

Suhde työhön muuttuu ja yksityisyyden rajoja on ajateltava uudella tavalla. Tulevaisuuden liikenteessä autot ajavat itse itseään. Finanssialan Keskusliiton SuomiAreena-lavalla keskusteltiin digitalisaatiosta ja muutoksista joita se väistämättä tuo tullessaan. Digi toi, digi vei –keskustelua veti Tuomas Enbuske tuttuun talk show –tyyliin.

​Suurin osa uusista innovaatioista on markkinoille tullessaan laittomia. Tilanne vaatii lainsäätäjältä eteenpäin katsomista ja kehityksen hyväksymistä. Eduskunnan tulevaisuusvaliokunnan puheenjohtaja Carl Haglund sanoi, ettei usko kieltoihin. Pitkässä juoksussa se ei hänen mukaansa toimi. Tarvitaan sekä uudenlaista sääntelyä vaikkapa tietosuojan osalta sekä vanhentuneen lainsäädännön purkamista.

Carl Haglund ja Anne Berner pohtivat, missä kulkee tietosuojan raja ja miten palvelukehitystä ei häirittäisi liikaa.

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner totesi robottiautoista, että halu vaikuttaa liikenneturvallisuuteen ylittää varmasti jossain vaiheessa teknologiavastarinnan. Liikenneonnettomuuksista 90 prosenttia aiheutuu inhimillisestä virheestä. Bernerin mukaan ensin automatisoituu joukkoliikenne. Sen jälkeen kehitys yleistyy myös yksityisten ihmisten tavassa liikkua.

Uudistuvan liikenteen apulaisprofessori Heikki Liimatainen kertoo, mitä ongelmia robottiauto ratkoo ja mitä ei.

Digitalisaatio muuttaa voimakkaasti myös työtä. Työ sinällään ei katoa, vaikka suuri osa nykyisistä ammateista katoaa. Tilalle tulee paljon uudenlaisia tehtäviä ja rooleja, joissa ihmiset voivat kokevat olonsa nykyistä mielekkäämmäksi. Tulevaisuudentutkija Ilkka Halavan mukaan digitalisaatio poistaa työstä rangaistuksen maun. Tylsät, likaiset ja vaaralliset työt poistuvat. Luovuutta ja inhimillistä läsnäoloa vaativat työt lisääntyvät.

Millaisia terveisiä Vakuutusväen liiton puheenjohtaja Liisa Halme lähettää työnantajille robotisaatiosta?

Bernerin, Haglundin ja Halavan lisäksi digitalisaatiosta keskustelemassa oli runsas joukko muitakin asiantuntijoita. FK:n SuomiAreena keskustelu on katsottavissa Katsomossa kuukauden ajan. Ohjelma löytyy kätevimmin hakutoiminnolla hakusanalla Digi toi, digi vei.