E-laskun käyttö on vahvassa nosteessa

E-laskun käyttö on kasvattanut suuresti suosiotaan viimeksi
kuluneen vuoden aikana. Finanssialan Keskusliiton julkaiseman
Säästäminen, luotonkäyttö ja maksutavat -tutkimuksen mukaan
verkkopankkia käyttävistä 41 prosenttia saa e-laskuja suoraan
verkkopankkiinsa. Vuotta aiemmin vastaava luku oli 33 prosenttia ja
vuonna 2008 vain 15 prosenttia.

​”Nyt e-lasku jo tunnetaan. Kaikkiaan 37 prosenttia ottaa e-laskuja vastaan ja vain joka 20:s ei tunne e-laskua. E-laskujen vastaanotto kasvaa nyt vauhdilla”, sanoo Finanssialan Keskusliiton kehityspäällikkö Pirjo Ilola.

Osin e-laskun suosiota selittää ensi vuoden tammikuussa päättyvä kotimainen suoraveloitus. Suoraveloituksesta luovutaan EU-asetuksen vuoksi. Niille kuluttajille, joilla on ollut suoraveloitussopimus, tarjotaan automaattisesti vaihtoehdoksi e-laskua, mikäli kuluttaja käyttää verkkopankkia pankkiasioidensa hoitamiseen. Jos verkkopankki ei ole käytössä, tilalle tarjotaan suoramaksua, joka vastaa palvelutasoltaan nykyistä suoraveloitusta.

E-laskun suosio on osa pitkää trendiä, jossa maksaminen ja pankkipalvelujen käyttö siirtyy sähköiseen muotoon ja verkkoon. Tällä hetkellä 86 prosenttia ihmisistä maksaa laskunsa verkkopankissa, kun kymmenen vuotta sitten sama luku oli vielä 34 prosenttia.

”Eniten verkkopankin käyttö on lisääntynyt vanhimmissa ikäryhmissä, nuorethan ovat käyttäneet verkkopankkia pääasiallisena laskunmaksutapanaan jo pitkään. Esimerkiksi 65–74-vuotiaiden keskuudessa verkkopankin suosio on kasvanut viime keväästä peräti 15 prosenttiyksikköä, kertoo Finanssialan Keskusliiton rahoitusasiantuntija Ulla Halonen. Pankin tiskillä laskujaan maksaa enää prosentti suomalaisista.

Korttivoittokulku jatkuu, käteinen hiipuu

Päivittäistavaroiden ostamisessa kortilla maksaminen on edelleen hyvin suosittua. Käteistä päivittäisten ostosten maksamiseen käyttää vain 26 prosenttia kuluttajista. Vuonna 2001 käteiseen luotti peräti 65 prosenttia kuluttajista.

Käytettävä käteinen nostetaan yleensä automaatista, niin tekee lähes 90 prosenttia vastaajista. Pankin tiskiltä rahan nostaminen on vähäisempää, 4 prosenttia vastaajista nostaa rahan ensisijaisesti pankkikonttorista. ”Kyselyn mukaan ruokakauppojen kassoilta ensisijaisesti rahaa nostaa yksi prosentti vastaajista, mutta todennäköisesti tulevaisuudessa tämä käteisennostotapa yleistyy”, Halonen sanoo.

Korttien suosio on edelleen suurta myös verkko-ostoksia tehtäessä. Luotto-, pankki- ja Visa Electron -korteilla nettiostoksia kertoo tekevänsä yhteensä 61 prosenttia kuluttajista. Tätäkin suositumpaa on käyttää nettikaupoissa pankkitunnuksia, joita kertoo käyttävänsä 69 prosenttia kuluttajista.