EKP arvioi yhdeksän uutta pankkia

Euroopan keskuspankki EKP julkisti lauantaina 14.11. kattavan arvionsa yhdeksästä eurooppalaisittain merkittävästä pankista, jotka ovat tulleet tai tulossa sen suoraan valvontaan. Kattava arvio koostui saamisten laadun arvioinnista ja stressitestistä. Suomesta mukana oli Kuntarahoitus Oy.

​Kaikille EKP:n suoraan valvontaan tuleville pankeille tehdään kattava arviointi. Nyt arvioinnissa mukana olleista pankista viisi otettiin EKP:n suoraan valvontaan jo viime vuonna, ja loput neljä siirtyvät EKP:n valvontaan tammikuussa 2016, mukaan lukien Kuntarahoitus. Arvion tavoitteena on lisätä pankkien taseiden läpinäkyvyyttä ja tarvittaessa vahvistaa pääomia.

”On hyvä, että EKP jatkaa luottolaitosten taseiden arviointia ja vaatii havaittujen ongelmien nopeaa korjaamista. Tämä vahvistaa luottamusta euroalueen pankkijärjestelmää kohtaan”, Finanssialan Keskusliiton pääekonomisti Veli-Matti Mattila toteaa.

Mattilan mukaan EKP:n arvioinnit pienentävät samalla riskiä siitä, että pankkiunionissa joudutaan myöhemmin yhteisvastuullisesti korjaamaan eräiden maiden pankkijärjestelmien ongelmia.

EKP:n suorassa valvonnassa on tällä hetkellä 122 pankkia. Suomesta mukana ovat Nordea, OP Ryhmä ja Danske Bank.

Jäikö kysyttävää?

|

Aiheen asiantuntijat