Eläkemaksun suuruus on hämärän peitossa suurelle osalle suomalaisista

 Lähes kolmannes vastaajista arvioi eläkemaksun todellisuutta pienemmäksi. Kuva: Shutterstock.com

Valtaosa suomalaisista ei tiedä, kuinka suuri osa tuloista menee eläkemaksuihin. Vain reilu kymmenesosa Eläketurvakeskuksen (ETK) kyselyyn vastanneista osasi sanoa, että luku on keskimäärin 24,4 prosenttia. Lähes kolmannes vastaajista arvioi maksun todellisuutta pienemmäksi.

Tutkimuksen perusteella parhaiten perillä eläkemaksun suuruudesta ovat korkeakoulutetut, yrittäjät ja korkeimpaan tuloluokkaan kuuluvat. Eläkemaksu, 24,4 prosenttia palkasta, koskettaa kaikkia työeläkejärjestelmän piirissä olevia suomalaisia iästä riippumatta.

ETK:n ekonomisti Sanna Tenhunen arvioi tiedotteessa, että heikkoa osaamista selittää osaltaan palkkakuitti, jolla näkyy vain työntekijän palkasta perittävä eläkemaksu, mutta ei työnantajan osuutta.

Valtaosa työeläkkeiden rahoituksesta tulee työnantajien, työntekijöiden ja yrittäjien maksamista työeläkevakuutusmaksuista. Eläkerahastoinnin ja sijoitustoiminnan tarkoituksena on vakauttaa tulevia eläkemaksuja eläkemenojen kasvaessa.

”Keskustelu eläkkeiden rahoituksesta on vaikeaa, jos eläkemaksun suuruusluokka tunnetaan heikosti”, Tenhunen toteaa tiedotteessa.

ETK:n tiedote.