Etlan selvitys: Vakuutukset toisivat lisäturvaa vanhuuden varalle

Yksityinen varautuminen vanhuuteen kannattaisi usein toteuttaa vakuutusten avulla, esitetään Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan selvityksessä. Suurten ikäluokkien ikääntyminen on jopa kaksinkertaistamassa yli 80-vuotiaiden määrän seuraavan parinkymmenen vuoden aikana.

Hyvinvointivaltioissa vanhuuden ajan hyvinvoinnin turvaaminen on nähty perinteisesti yhteiskunnan tehtävänä. Osa kansalaisista haluaa kuitenkin parempia palveluita ja enemmän valinnanvaraa kuin mitä yhteisin varoin ollaan valmiita rahoittamaan. Siksi on perusteltua, että halutessaan ikääntyvä voisi myös täydentää julkisia palveluja ja omaishoitoa omilla säästöillään.
”Vanhuuden ajan kulutuksen ja julkisen hoivan täydentäminen vapaaehtoisten vakuutusten avulla voisi parantaa erityisesti monien keskituloisten hyvinvointia. Yksityisillä hoiva- ja eläkevakuutuksella voitaisiin varmistaa, että rahaa jää muuhunkin kuin kuntien perimiin asiakasmaksuihin”, toteaa tutkimusneuvonantaja Tarmo Valkonen.
Vakuutusturvan hankkiminen ei Etlan mukaan välttämättä edellytä lisäsäästämistä. Moni voisi rahoittaa vakuutusturvaa purkamalla asuntovarallisuuttaan eli esimerkiksi muuttamalla pienempään asuntoon tai vuokralle.
Selvityksen on rahoittanut Finanssiala ry.

Etlan tiedote