Euriborien uudistaminen lykkääntyy

Euriboreja hallinnoiva Euroopan rahamarkkinainstituutti EMMI on ilmoittanut, että euriboreihin suunniteltujen uudistusten toimeenpanoa lykätään vuoden 2017 alkupuolelle. Aiemman aikataulun mukaan uudistukset piti toteuttaa 4.7.2016.

Uudistusten myötä euriborit perustuvat jatkossa toteutuneisiin rahamarkkinakauppoihin ja ne kuvaavat pankkien oman varainhankinnan hintaa. Nykyiset euriborit ovat pankkien arvioita vallitsevasta markkinahintatasosta.

EMMI käynnistää lähiaikoina testauksen, jossa selvitetään, minkälaisia käytännön vaikutuksia uudistuksilla olisi euriboreihin. Vastaavanlainen testaus on tehty jo aiemmin käyttäen vuosien 20122013 kaupankäyntitietoja.

Nyt tarkoituksena on käyttää tämän vuoden tietoja, jotka kerätään pankeilta. Uudistusten toimeenpano riippuu testauksen lopputuloksesta.

EMMIn tarkoituksena on uudistaa euriboreja saumattomasti siten, että kaikki nykyiset euriboreihin kytkeytyvät laina- ja muut sopimukset voivat jatkua ennallaan.

EMMI on julkaissut yhteenvedon tammikuussa päättyneen julkisen konsultaation tuloksista (linkki). Konsultaatiossa se kysyi eri sidosryhmiltä näkemyksiä euriboreihin kaavailluista uudistuksista.

EMMI on Belgian lain alla toimiva voittoa tavoittelematon yhdistys, jonka jäseninä on eurooppalaisia pankkiyhdistyksiä. Suomesta jäsenenä on Finanssialan Keskusliitto.

Jäikö kysyttävää?

|

Aiheen asiantuntijat