”Lobbarin tehtävä on tuoda keskusteluun asiantuntemusta ja näkökulmia” – Faisa Kahiye vahvistamaan FA:n viestintää ja uutisointia

Faisa Kahiye on aloittanut Finanssiala ry:ssä (FA) viestinnän suunnittelijana.

Hän siirtyy tehtävään OP Ryhmästä, jossa hän muun muassa vastasi varallisuudenhoidon konsernitason viestinnästä.

Vantaalla kasvanut Kahiye opiskelee töiden ohella valtio-opin maisteriohjelmaa Tukholman yliopistossa.

Maaliskuun lopulla viestinnän suunnittelijana aloittanut Faisa Kahiye vahvistaa Finanssiala ry:n uutisointia ja muuta viestintää. Hänen tehtävinään on uutissisällön lisäksi sosiaalisesta mediasta vastaaminen, mediaseuranta ja mediapäivystys.

Työ ei suinkaan ole Kahiyen ensimmäinen kosketus Finanssiala ry:hyn. Hän teki kandidaatintutkielmansa finanssialan lobbaamisesta makrovakausvälineissä ja haastatteli työhön FA:n johtoa. Kahiyelle finanssiala ja sen lobbaus on keskeinen paikka yhteiskunnalliselle vaikuttamiselle.

”Finanssiala, rahoittaminen ja vakuuttaminen ovat väylä ihmisten elämän parantamiseen. Finanssiala vaikuttaa sekä yritysten että kotitalouksien, nuorten, aikuisten, kaikkien elämään.”

Miten finanssiala sitten parantaa kaikkien elämää? Ei kai makrovakausvälineistä, keskusvastapuolista tai käsittämättömistä kirjainyhdistelmistä kirjoittaminen kenenkään kansalaisen arkea muuta.

”Lobbarin tärkein tehtävä on tuoda keskusteluun asiantuntemustaan ja erilaisia näkökulmia. Esimerkiksi keskustelussa kotitalouksien velkaantumisesta on tärkeää painottaa, että asuntolaina on vähemmän vaarallista velkaa kuin vaikkapa pikavippi. Toisinaan asunnonostajan on, varsinkin Helsingissä, yksinkertaisesti otettava iso laina, jos ei ole paljon ennakkosäästöjä.”

Asuntolaina-asiat ovat oman asunnon ostamista ennemmin tai myöhemmin suunnittelevalle Kahiyelle tärkeä teema. Esimerkiksi ASP-lainajärjestelmää Kahiye pitää erinomaisena väylänä ensiasunnon hankintaan.

”On hyvä, että FA lobbaa ASP-järjestelmän puolesta. Hiljattain esitetty enimmäismäärien nosto olisi mainio uudistus paitsi pankeille, myös ensiasunnon ostosta haaveileville.”

Vaativa työ palkitsee

Aiemmassa työpaikassaan OP Ryhmässä Kahiye vastasi varallisuudenhoidon viestinnästä. Hän siis konkreettisesti mietti, miten ihmisiä voisi auttaa vaurastumaan ja kohentamaan elämänsä laatua. Tehtävä oli vaativa, ja työpäivät venyivät toisinaan hyvinkin pitkiksi. Vaativa työ oli myös erittäin palkitsevaa.

”Vastaavaa toivon myös uudelta tehtävältäni: vastuuta, haasteita, konkreettista finanssialan edunvalvontaa ja asioihin vaikuttamista.”

Viestinnän lisäksi Kahiyellä on kokemusta myös operatiivisesta pankkityöstä. Parin vuoden OP-uransa aikana hän ehti työskennellä viestinnän lisäksi muun muassa yrityspankin puolella pohtimassa lainapäätöksiä.

Kielinainen salilla ja lehden ääressä

Finanssialan edunvalvonnan ohella Kahiye viimeistelee valtio-opin opintojaan Tukholman yliopistossa. Jäljellä on muutama kurssi ja gradu. Töiden ja opiskelun lisäksi Kahiye myös kirjoittaa Verkkouutisten blogiin ajankohtaisista aiheista. Hän on myös tehnyt somalin kielen käännöksiä ja tulkkauksia muun muassa valtiolle ja kunnille.

Korona-aikana Kahiyen vapaa-aika on typistynyt salilla käymiseen ja aikakauslehtien lukemiseen. Työt ja opiskelu täyttävät kuitenkin päivät tehokkaasti.

”Mikä on harrastus?” Kahiye vitsailee ja pyytää, ettei sitaattia laitettaisi juttuun.

“Finanssiala, rahoittaminen ja vakuuttaminen ovat väylä ihmisten elämän parantamiseen. Finanssiala vaikuttaa sekä yritysten että kotitalouksien, nuorten, aikuisten, kaikkien elämään!

FAISA KAHIYE, viestintäsuunnittelija