FA:n uusi johtava veroasiantuntija Marja Blomqvist: Verosääntelyssä on tärkeää poistaa päällekkäisiä järjestelmiä ja turhaa työtä

Marja Blomqvistilla on vankka kokemus veroasioista sekä verokonsulttina että isoissa konserneissa.
  • Marja Blomqvist on aloittanut Finanssiala ry:ssä (FA) johtavana veroasiantuntijana.
  • Hän työskentelee lainsäädäntöryhmässä, ja hänen vastuualueenaan on verolainsäädäntö.
  • Ennen FA:ta Blomqvist on työskennellyt veroasiantuntijana useissa yrityksissä, viimeisimpänä saniteettiteollisuudessa sveitsiläiskonserni Geberitissä.

Marja Blomqvist on aloittanut Finanssiala ry:n (FA) johtavana veroasiantuntijana. Blomqvistilla on vankka kokemus veroasioista sekä verokonsulttina että isoissa konserneissa.

”Konsulttina oli helppo antaa ohjeita, että implementoikaas tämä uusi toimintamalli tai vaikka raportointivelvollisuus nyt toimintaanne. Vasta yrityksen veroasioista vastaavana huomasin, että esimerkiksi uusi raportointivelvoite on iso projekti, joka vaatii käytännössä todella paljon muutoksia sekä tietojärjestelmiin että runsaasti manuaalista tarkastamista ja toimintatapojen muutoksia.”

Helsinkiläistaustainen Blomqvist on valmistunut vero-oikeuteen erikoistuneeksi juristiksi Helsingin yliopistosta. Nyttemmin hän on – omien sanojensa mukaan valitettavasti – espoolaistunut.

”Valmistuttuani työskentelin pienessä lakitoimistossa, ja yliopistolta houkuteltiin tekemään väitöskirjaa. Ehdin työskennellä vero-oikeuden assistenttina puolisen vuotta, kunnes totesin, että tutkijan elämä ei sovi minulle.”

FA:n johtavana veroasiantuntijana Blomqvistin pöydällä ovat luonnollisesti hallitusohjelman verokirjaukset. Hän pitää hallitusohjelmaa verotuksen kannalta pääsääntöisesti hyvänä. Toki finanssialan yrityksille hallinnollista taakkaa aiheuttavaa verosääntelyä on tulossa erityisesti EU:sta. Tärkeää verosääntelyssä olisi purkaa turhaa työtä ja päällekkäisiä järjestelmiä.

Blomqvistin mielestä on ilahduttavaa, että hallitusohjelmassa on sitouduttu siihen, että yritysten hallinnollinen taakka ei hallituskauden aikana kasva. Blomqvist pitää erittäin hyvänä myös esimerkiksi hallitusohjelman kirjausta siitä, että verotuksen ja kirjanpitosääntelyn yhdenmukaistamistarpeita selvitetään. Tämä voi poistaa suuren määrä päällekkäistä työtä.

”Tällä hetkellä lain vaatimaa IFRS-tilinpäätöstä ei voi käyttää veroraportoinnissa, vaan yhtiöiden on ylläpidettävä kahta päällekkäistä järjestelmää. Tämänkaltaisen sääntelyn kriittinen tarkastelu on hyvä.”

Finanssiala ry ei ole Blomqvistin ensimmäinen edunvalvontajärjestö. Intohimoinen koiraihminen on toiminut koirayhdistyksissä monenlaisissa rooleissa ja myös koirankasvattajien etujärjestössä. Lisäksi Blomqvist on toiminut Adoptioperheet ry:ssä sekä politiikassa enemmän tai vähemmän aktiivisesti.

”Vinttikoirat rakastavat juoksemista, joten ihmisellekin tulee mukavasti liikuntaa. Lisäksi opiskelen huvikseni kieliä ja teen runsaasti käsitöitä. Koko talo on aina täynnä lankoja.”

Miksei veroja voisi maksaa vastuullisesti?

Pitkän uran veroasioiden parissa tehnyt Blomqvist ihmettelee, miksi verotus nähdään vastuullisuuteen liittyvissä keskusteluissa niin usein punaisena vaatteena – ikään kuin muuten vastuullisesti toimivat yritykset toimisivatkin verojen tapauksessa oletusarvoisesti vastuuttomasti.

Esimerkkeinä käytetään usein räikeitä veronkiertoon tai radikaaliin verosuunnitteluun liittyviä tapauksia, joita harrastettiin lähinnä muualla maailmassa vuosikausia sitten.

”Ei yrityksiä oletusarvoisesti epäillä epärehellisestä toiminnasta vaikkapa alihankintaketjujen seurannassa. Kaikki ymmärtävät, ettei työntekijöitään riistävä ja jätevedet lähijokeen kippaava riistofirma ole hankkijankaan etu. Heti kun puhe kääntyy veroihin, oletetaan, että vastuullisuusmaskit lentävät heti pois: ’Hähää, nyt kierretään veroja!’ Erilaisissa hankintaketjuissakin mietitään eri vaihtoehtoja ja vertaillaan niiden kustannuksia ja hyötyjä, miksi verotusasioissa tällaisessa nähdään heti jotain epäilyttävää tai tuomittavaa?” Blomqvist pohtii.

Jäikö kysyttävää?

|

Ota yhteyttä aiheen asiantuntijaan