FA:n lainsäädäntövahvistus Niklas Ekström seuraa osa-aikaisena Brexitiä ja viimeistelee kahta tutkintoa

Niklas Ekströmin tarkoituksena on valmistua tämän vuoden aikana sekä juristiksi Helsingin Yliopistosta että ekonomiksi Hankenilta
  • Niklas Ekström on aloittanut Finanssiala ry:ssä avustavan juristin tehtävissä.
  • Osa-aikaisena työskentelevä Ekström keskittyy erityisesti EU-asioihin.
  • Hän on aiemmin työskennellyt muun muassa asianajotoimisto Evershedsillä ja Boreniuksella.

”Taloudesta ja rahoitusmarkkinoista kiinnostuneelle juristille finanssialan lobbari on kuin räätälöity työpaikka”, sanoo Finanssiala ry:ssä (FA) maaliskuussa avustavan juristin tehtävissä aloittanut Niklas Ekström. Ekströmin tarkoituksena on valmistua tämän vuoden aikana sekä juristiksi Helsingin Yliopistosta että ekonomiksi Hankenilta.

FA:ssa Ekström keskittyy erityisesti EU-asioihin. Rahoitusalan sääntelyyn intohimoisesti suhtautuvalle melkein valmiille ekonomi-juristille tämä soveltuu mainiosti.

”Valtaosa rahoitusalan sääntelystä tulee EU:sta, jopa kansallinen sääntely pohjautuu usein direktiiveihin. Rahoitusalan sääntely ohjaa sekä markkinoita että koko Suomen taloutta ja yhteiskuntaa.”

Ekströmin yksi keskeinen EU-seuranta-aihe on Brexit. Vaikka Britannian EU-ero tuli voimaan jo kolme vuotta sitten, edelleen pohditaan, miten lainsäädäntöä saadaan viritettyä riittävän samankaltaiseksi, jotta finanssipalvelut liikkuvat EU:n ja Britannian välillä.

”Britannian valtiovarainministeri on paaluttanut, ettei maa aio lepsuilla sääntelystä. Samaan aikaan Brittien huolena on, että pääomat karkaavat kanaalin toiselle puolen. Maa haluaa paitsi kehittää kilpailukykyään, myös yhteistyötä EU:n suuntaan. Joka tapauksessa tilanne on mielenkiintoinen, eikä saaga ole päättymässä ihan lähiaikoina”, Ekström pohtii.

Missä Manneken pissaa?

Ekströmillä ei ole erityisempää EU-kokemusta, hän ei ole edes eläissään käynyt Brysselissä – tosin tämä puute korjaantunee FA:n leivissä nopeasti. Jos rahoitusalan sääntelyyn haluaa vaikuttaa, se on tehtävä EU-tasolla.

Alkajaisiksi Ekström on koonnut seurantalistaa, mitä kaikkea EU:hun liittyvää FA tekee ja miten erilaiset lainsäädäntöhankkeet etenevät. Tarkoituksena on, että FA on ajoissa liikkeellä reagoimassa, kun jotain alaa koskevaa alkaa EU:n suunnalta kuulua.

Ekströmin vapaa-aikaa täyttää urheilu, kuten salilla käynti, lenkkeily ja tennis. Ison osan ajasta haukkaavat luonnollisesti myös kaksi keskeneräistä tutkintoa. Kauppatieteitä hän ajautui opiskelemaan puolivahingossa.

”Hain alun perin Hankenille tarkoituksenani suorittaa rahoituksen ja kirjanpidon peruskurssit ja käydä tapahtumissa. Hain samana vuonna myös vaihto-oppilaaksi Australian Melbourneen, mutta lähtöni viivästyi koronan takia, minkä seurauksena päädyin tekemään koko tutkinnon.