FA:n verolakimies: Into verotukseen syttyi siviilipalveluksessa

Lauri Luukkonen on Finanssiala ry:n tuorein veroasioita tunteva vahvistus. 30-vuotias oikeustieteen maisteri Luukkonen on talossa vuoden verran äitiysloman sijaisena. EY:ltä alan palvelukseen siirtynyt Luukkonen kiinnostui veroasioista siviilipalveluksen kautta.


Luukkonen tuli Finanssiala ry:hyn konsulttitoimisto EY:ltä. Siellä Luukkonen hoiti henkilöverotusta ja erityisesti yritysten henkilöstöön ja yksityisasiakkaisiin liittyvää veroneuvontaa.

Aiempaa työkokemusta Luukkosella on verottajalta, missä hän on toiminut kansainvälisen henkilöverotuksen ja osakeyhtiöiden tuloverotuksen parissa.

Kiinnostus nimenomaan verotukseen syttyi sattumalta, kun taas oikeustieteen opinnot olivat olleet nuoren miehen tähtäimessä pitempään.

”Olin aikoinaan siviilipalveluksessa Uudenmaan verotoimistossa ja kiinnostuin veroasioista sitä kautta. Kun pääsin oikeustieteelliseen, kyselin samasta tutusta verotoimistosta heti kesätöitä – ja pääsin”, Luukkonen kertoo verotustaipaleensa alkuaskelista.

Sijoitusmuotojen verokohtelua päivät, illat metsien miehenä

Finanssiala ry:ssä Luukkosen toimenkuvaan kuuluvat yleisten verotukseen liittyvien lausuntojen valmistelu ja hankkeiden hoitaminen. Erityisesti työlistalla on sijoitusmuotojen verokohtelu, jota valtio kaavailee uudistettavaksi. Asiaa valmistelemaan on perustettu työryhmä, jossa finanssialalla on edustus.

Espoosta kotoisin oleva Luukkonen viihtyy vapaa-aikanaan Etelä-Karjalasta kotoisin olevan perheensä kesämökillä Rautjärvellä. Hän harrastaa luonnossa samoilua sekä kaikenlaista liikuntaa. Eteläkarjalaisten sukujuurien perintönä mies kertoo myös kannattavansa jääkiekossa SaiPaa.

Luukkonen pohdiskelee metsässä samoiluaan hymynkare suupielessään. ”Metsässä liikkuessa on aina oma jännityksensä – eksytkö metsään? Mikä viereisessä puskassa rysähti? Sienestys on mukavaa puuhaa, mutta marjastus vihoviimeistä näpertämistä”, Luukkonen summaa.

Luonnossa liikkumisen lisäksi Luukkonen ilmoittaa harjoittavansa myös pienimuotoista maataloutta. ”Minulla on pieni kasvimaa – ja viljelen siellä muun muassa perunaa ja porkkanaa”, Luukkonen toteaa.

Omien sanojensa mukaan ”harrastuksen tasolla ainakin vielä toistaiseksi” Luukkosella on tällä hetkellä myös verotusmenettelyn muutoksenhakulainsäädäntöön liittyvät jatko-opinnot.

Pestistään Luukkonen odottaa innolla mahdollisuutta päästä perehtymään laaja-alaisesti erilaisiin asioihin ja ottamaan niihin kantaa. Kahden viikon tutustumisen perusteella myös uudet kollegat vaikuttavat erinomaisen mukavilta.