Finanssiala jatkaa varautumisharjoittelua – TIETO22-harjoituksessa testataan muun muassa maksuliikkeen häiriönsietokykyä

Finanssialan lisäksi harjoitukseen osallistuu yrityksiä muilta huoltovarmuuden kannalta kriittisiltä toimialoilta. Kuva: Shutterstock
  • TIETO22-harjoitus ja sen fokuksessa on finanssialan kyberturvallisuus
  • Harjoitus on Suomen suurin eri toimialoilla toimivien yritysten ja viranomaisten yhteistoimintaharjoitus laajojen kyberhäiriöiden varalta.
  • Harjoituksessa on muun muassa maksuliikkeen toimivuuteen liittyviä skenaarioita, joita Finanssiala ry (FA) on ollut valmistelemassa.
  • Harjoituksen päättävä purkutilaisuus on 9. marraskuuta 2022.

TIETO22-harjoituksessa testataan yhteiskunnan keskeisiä palveluita tuottavien yritysten selviämistä kyberhäiriöistä sekä viranomaisten tukitoimia yritysten toimintakyvyn palauttamiseksi. Mukana harjoituksessa on 120 organisaatiota. Finanssialan lisäksi osallistujia on muilta huoltovarmuuden kannalta kriittisiltä toimialoilta, kuten tele- ja ICT-, vartiointi- ja media-aloilta. Finanssiala ry ei itse osallistu harjoitukseen mutta on ollut laatimassa maksuliikkeeseen liittyviä skenaarioita ja vastaa harjoitustilanteissa nouseviin kysymyksiin.

Harjoituksen valmisteluun osallistuvat toimialoista vastaavat sektoriviranomaiset ja ministeriöt sekä Huoltovarmuuskeskus, Traficomin Kyberturvallisuuskeskus, Poliisi ja Puolustusvoimat.

”Finanssialalla on yhteiskunnassamme keskeinen rooli muun muassa maksuliikenteen ylläpitäjänä – käytännössä kaikki yritykset ovat riippuvaisia sen toiminnasta. Finanssialan toiminnot ovat pitkälti digitalisoituneita, joten tarve varautua kyberuhkiin on jatkuvaa”, sanoo harjoituksen projektipäällikkö Antti Nyqvist Digipoolin tiedotteessa.

Finanssialan yritykset ja viranomaiset harjoittelivat varautumista isosti viimeksi syksyllä 2021 finanssialan toimintaharjoituksessa (FATO). FATO osoitti, että finanssialan varautuminen kriisitilanteisiin on hyvällä tasolla. Tärkeintä varautumisharjoittelussa on jatkuvuus ja pitkäjänteisyys, mitä TIETO22-harjoituskin edistää.

”On tärkeää, että varautumista ylläpidetään säännöllisin harjoituksin. Finanssiala on ylläpitänyt kyberturvallisuuttaan johdonmukaisesti, ja on tärkeää, että saavutettu taso kyetään säilyttämään”, kertoo FA:n toimia harjoituksessa koordinoiva FA:n johtaja Niko Saxholm.

TIETO22-harjoitusta organisoi Huoltovarmuusorganisaation Digipooli yhteistyössä Traficomin Kyberturvallisuuskeskuksen kanssa. Harjoituksen järjestämisestä vastaa Huoltovarmuuskeskus.

Jäikö kysyttävää?

|

Ota yhteyttä aiheen asiantuntijaan