Finanssiala ry mukaan edistämään katettujen joukkolainojen markkinoita

Finanssiala ry (FA) on liittynyt jäseneksi European Covered Bond Counciliin, (ECBC) joka tuo yhteen katettujen joukkovelkakirjojen myöntäjät ja niiden tärkeät sidosryhmät. Katettu joukkolaina on joukkovelkakirjalaina, jonka vakuutena on useimmiten asuntovakuudellisia lainoja, joissain maissa myös julkisen sektorin tai muita vakuudellisia lainoja.

Katetut joukkovelkakirjat ovat suomalaisille luottolaitoksille tärkeä ja edullinen varainhankinnan muoto. Vuoden 2017 lopulla katettujen joukkovelkakirjojen kanta oli Suomessa 35 miljardia euroa. Myös muissa Pohjoismaissa markkinat ovat suuret. Tanskan, Ruotsin, Norjan, Suomen ja Islannin markkinat muodostavat yhteensä 31 prosenttia koko maailmanlaajuisesta markkinasta.

”Katettujen joukkolainojen markkinoille suunnitellaan paraikaa uutta EU-tasoista sääntelyä. Tässä mielessä jäsenyytemme on juuri nyt erittäin tärkeää, jotta voimme vaikuttaa mahdollisimman tehokkaasti tulevaan toimintaympäristöön. Pidämme EU:n harmonisointitavoitteita ymmärrettävinä, mutta olemme myös hieman huolissamme ylisääntelystä”, toteaa Finanssiala ry:n johtava asiantuntija Elina Erkkilä.

FA:n jäsenistöön kuuluu kahdeksan katettujen joukkolainojen liikkeeseenlaskijaa. FA:n liittymisen myötä ECBC:hen kuuluu 123 yritystä yli 30 maasta.