Finanssiala tyytyväinen päätökseen nostaa ASP-korkotukilainojen enimmäismääriä koko Suomessa

Valtioneuvosto on tänään 8.4.2021 päättänyt korottaa ASP-korkotukilainojen enimmäismääriä.

Hallitus on myös päättänyt lisätä kuntajaotteluun uuden ryhmän, johon kuuluvat kasvukeskukset Turku ja Tampere.

ASP-korkotukilainojen enimmäislainamääriä tarkistettiin viimeksi vuonna 2014. Tarkistuksen jälkeen asuntojen hinnat ovat nousseet merkittävästi, minkä vuoksi Finanssiala (FA) on kannattanut lainojen enimmäismäärien nostoa asuntomarkkinoiden nykyhintatasoa vastaavaksi.

Enimmäislainamäärien lisäksi FA on toivonut, että hallitus uudelleenarvioisi ASP-järjestelmän muita ehtoja, kuten ASP-säästöille maksettavan lisäkoron suuruutta.

ASP on pankkien ja valtion yhteinen ponnistus, jolla tuetaan nuorten ensimmäisen asunnon hankintaa. Järjestely on osoittanut toimivuutensa niin lamassa kuin nousukauden aikana. Nyt valtioneuvoston päättämä enimmäislainamäärien korotus auttaa pitämään ASP-järjestelmän houkuttelevana ja kilpailukykyisenä väylänä ensiasunnon hankintaan.

”Olemme tyytyväisiä valtioneuvoston päätökseen korottaa ASP-lainojen enimmäismääriä koko Suomessa. ASP-korkotukilainojen kilpailukyky on sidoksissa paitsi ASP-järjestelmän ehtoihin, myös asuntojen tulevaan hintakehitykseen. Jotta enimmäislainamäärien korotus auttaisi pitkäaikaisesti ensiasunnon ostajia, asuntohintojen nousun pitäisi pysyä maltillisena. Tämä korostaa riittävän uudisasuntotuotannon tärkeyttä etenkin kasvukeskuksissa”, FA:n johtaja, pääekonomisti Veli-Matti Mattila sanoo.

ASP-lainan enimmäismäärä riippuu asunnon sijaintikunnasta.

Lainojen enimmäismäärät ennen muutosta:

Helsinki: 180 000 euroa

Espoo, Kauniainen ja Vantaa: 145 000 euroa

Muu Suomi: 115 000 euroa

ASP-korkotukilainojen enimmäismäärät 15.4.2021 alkaen:

Helsinki: 215 000 euroa

Espoo, Kauniainen ja Vantaa: 160 000 euroa

Tampere ja Turku: 140 000 euroa

Muu Suomi: 120 000 euroa

FA on lausunnossaan toivonut, että hallitus uudelleenarvioisi myös ASP-järjestelmän muita ehtoja, kuten ASP-säästöille maksettavan lisäkoron suuruutta. Nyt talletuksille maksetaan korkoa 1 prosenttia ja sen päälle pankkikohtainen 2–4 prosentin lisäkorko.

”Pankille ASP-talletuksesta maksettavaksi tuleva korko on hyvin korkea verrattuna sijoituksista yleisesti saatavilla oleviin tuottoihin. Sama koskee valtion korkotuen saamiseen liittyvää omavastuukorkoa. Näiden suuruudesta on päätetty 15–20 vuotta sitten. Olisi korkea aika päivittää ASP-järjestelmä myös tältä osin”, Mattila jatkaa.

Jäikö kysyttävää?

|

Aiheen asiantuntijat